Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Stor genomgång: Här är börsens hållbarhetsstjärnor

Stora Enso, Electrolux, H&M och Skanska står som vinnare då resultatet i första upplagan av Hållbara bolag 2018 nu presenteras. Syftet med rankningen – framtagen av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet i samarbete med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet – är att ta tempen på börsnoterade bolags hållbarhetsarbete. 

Foto:TT
Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet.
Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet.Foto:Lars Jansson

Efter ett års intensivt arbete med den nya rankningen kan fyra vinnare i tre olika kategorier slutligen presenteras. Stora Enso STE R +1,14% Dagens utveckling , med högst maxpoäng (61) av samtliga bolag, är bäst i industrigruppen Material. 

Electrolux ELUX B +0,57% Dagens utveckling och H&M HM B +0,39% Dagens utveckling , som landar på lika hög poäng (59), toppar listan över bolag i kategorin Konsumtionsvaror. Skanska SKA B +0,13% Dagens utveckling , med samma slutresultat som de senare två bolagen (59 poäng), ror hem förstaplaceringen i gruppen Kapitalvaror. 

"Jag och hela ledningsgruppen arbetar passionerat med hållbarhetsfrågorna och jag anser att vi har möjlighet att göra skillnad genom att se till att arbetet blir tydligt, engagerande och konkret genom hela organisationen", kommenterar Electrolux vd Jonas Samuelson.

Klimat, miljö, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö är områden som många av bolagen i rankningen hanterar bra. Mer utmanande tycks arbetet kring FN:s globala utvecklingsmål vara, även om bolagen i topp är noga med att poängtera att affär och hållbarhet – såväl social som miljömässig – hänger ihop. 

"Vi ser inte en motsättning utan snarare att hållbarhet är en viktig del för att vara konkurrenskraftiga. Målet för hållbara städer och samhällen är nära oss, både med socialt fokus och miljöfokus”, säger exempelvis Skanskas vd Anders Danielsson. 

En ambition med den nya rankningen är att granska hur bolagen kommunicerar sitt hållbarhetsarbete – men inte bara. 

“Vi vill också gå bakom kommunikationen och se hur effektivt bolagens hållbarhetsarbete faktiskt är. Därför har vi gett företagen möjligheten att berätta hur deras arbetsprocesser ser ut bakom kulisserna”, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och den som varit ytterst ansvarig för att ta fram kriterier och arbetsprocesser för rankningen. 

Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström beskriver ett bolag som anser sig stå väl förberedda inför omställningen till ett hållbart samhälle. Men han tycker att det kunde gå fortare.

"Som vanligt i stora företag är förändringshastigheten inte vad man skulle önska och min stora utmaning är att få organisationen att vilja förändras snabbare", säger han.

Rankningen – som syftar till att lyfta fram goda exempel men också att sporra till ytterligare arbete – visar att svenska bolags hållbarhetsarbete har hög potential till förbättring. 

Stora Enso i topp fick 61 poäng – av max 88. Snittet för de 109 bolagen ligger på 32 poäng. 

“Vi har utvecklat rankningen och dess parametrar för att pusha företagen framåt. Vi vill inte peka finger, vi vill lyfta goda exempel”, säger Susanne Arvidsson. 

Rankningens namn till trots – Hållbara bolag 2018 – innebär en hög placering inte per automatik att bolagen i topp är hållbara. H&M konstaterar att man, liksom resten av industrin, behöver se över hur människor ska kunna handla mode på ett mer hållbart sätt.

“I dag konsumerar vi redan över planetens gränser och det är inte hållbart”, säger Anna Gedda, hållbarhetschef för H&M-gruppen.

Årets rankning ska enligt Susanne Arvidsson ses som ett första försök. Hon framhåller att processen och kriterierna kontinuerligt ska utvecklas och att feedback är både viktigt och önskvärt.

 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?