Annons

”Stoppa överfisket av strömming i Östersjön”

Torskfisket i Östersjön är förstört och visar inga tecken på återhämtning, enligt miljöorganisationer. Nu riskerar strömmingen samma öde, varnar de. 

Foto:Håkan Wike

Miljöorganisationerna WWF, Oceana, Seas At Risk, Coalition Clean Baltic och Our Fish välkomnar i dag EU-kommissionens förslag för fiskekvoter för Östersjön under 2021, men höjer samtidigt ett varningens finger.

Enligt organisationerna inkluderar förslaget överväganden om näringskedjan och en ekosystemansats till fiskeförvaltning, vid sidan av ytterligare åtgärder för att skydda fiskepopulationer. Men samtidigt är organisationernas besvikelse stor när det gäller strömming i Östersjön, där kvoten enligt organisationerna är alldeles för hög för att populationen ska få en chans att återhämta sig.

”I ljuset av det kritiska tillståndet av nyckelbestånd och det dåliga tillståndet för Östersjöns ekosystem manar miljöorganisationer till gemensamt och beslutsamt agerande av alla östersjöstater för att brådskande adressera den här miljö- och socioekonomiska krisen”, skriver organisationerna i en kommentar.

Enligt Nils Höglund på Coalition Clean Baltic visar EU-kommissionens förslag hur akut läget är för Östersjön, men förslaget räcker inte.

”Östersjötorsken är ett talande exempel – fisket är förstört och kommer inte visa tecken på återhämtning under många år. Vi kan inte acceptera att det här sprider sig till fler bestånd”, säger han i en kommentar.

Innehåll från Crona SoftwareAnnons

Kassasystemet från Crona POS tar taktpinnen inom handeln: ”Det vinner alla på”

De senaste åren har tydliggjort att framtiden fortsätter digitaliseras, så även i den dagliga handeln. Samtidigt befinner vi oss mitt i en stor omställning inom kassasystemens värld – där svenska Crona POS nu växer ännu större och starkare i samband med köpet av Boxnet och Vendolink.

– Tack vare vårt webbaserade system blir det väldigt mycket enklare att hantera en vardag i ständig förändring, säger Daniel Chruzander, Business Developer på Crona Software och tidigare vd för Boxnet. 

Så gott som alla företag runtom världen arbetar med att utnyttja samtidens nya tekniker och innovationer, med en vision att både effektivisera och förstärka kundupplevelsen. När det kommer till kassasystem är användningen av molnbaserad programvara en viktig trend, som möjliggör för företag att ta del av sina kassasystem både var och när som helst. Det blir också smidigare att bygga integrationer till andra system, som exempelvis bokföringssystemet Fortnox. 

– Ett webbaserat system innebär också att allt som behöver uppdateras gör det per automatik, något som tidigare varit väldigt omständligt. Dessutom kan butiker snabbt och enkelt ta del av statistik, rapporter, lagersaldo och erbjuda individualiserade rabatter till alla kunder. Det vinner alla på, säger Daniel Chruzander.

Nytt, mindre system

I dag har kassa- och kommissionssystemet Crona POS cirka 1500 försäljningsställen runtom Sverige, från små till större aktörer. Dessutom är det tack vare systemets skalbarhet enkelt att arbeta helt utifrån butikens egna förutsättningar och önskemål. Nu lanseras även Crona POS senaste produkt: ett väldigt enkelt och avskalat kassasystem, perfekt för de lite mindre kunderna.

– I denna kan de lägga upp artiklar men också få exempelvis bokföringsunderlag och rapporter under en väldigt attraktiv prisnivå.

Daniel förklarar att de även vill vara ett alternativ för de kunder som i dag använder det traditionella ESR-systemet. De äldre kassamodellerna kommer inte längre uppfylla kraven i samband med Skatteverkets nya regler, och många handlare står inför ett obligatoriskt byte inom de närmaste året.

– Just av den anledningen är denna tjänst så bra. Det är en nedbantad version som innehåller all funktionalitet som krävs för att företagen ska kunna sälja och hålla koll på sin business som vanligt – och när de växer eller vill ha mer är det enkelt att skala upp.

Ett säkert alternativ

Oavsett typ av system står Crona POS väl förberedda inför den digitala framtiden. Mycket handlar idag om införandet av QR-streckkoder, likväl utfasningen av klassiska EAN-koder, och även här försäkrar Daniel Chruzander att man står redo.

– Tack vare att vi är webbaserade är vi också framtidssäkrade. Det gäller inte bara i det här fallet, utan också vid till exempel nya, plötsliga lagförändringar och uppdateringar som behöver implementeras direkt.

Avslutningsvis berättar han att det finns alternativa lösningar i handeln med snarlik funktionalitet, men att affärs- och prismodellen är det som väntas göra Crona POS till en av de ledande aktörerna. 

– Många tar procentuell andel av försäljningen, medan vi i stället tar en fast kostnad per månad. Det krävs således inte jättemycket för att kunna ta del av det stora värdet som vår tjänst innebär. 

Här kan du läsa mer om Crona POS 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crona Software och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera