ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Bankchef: Det är bråttom – dyr nota hotar för hållbarhetsmissar

  • Att köra lastbil är ett instegsjobb för en del unga män. Mathias Leijon, global chef för investment banking och företagsfinansiering på Nordea, varnar för transaktionskostnaden för samhället när självkörande lastbilar tar över transporterna. Att ta ett socialt ansvar är en del i ESG-arbetet som många företag missar. Foto: Jack Mikrut
  • Mathias Leijon, global chef för investment banking och företagsfinansiering på Nordea. Foto: Jesper Frisk
  • Danska teleoperatören TDC:s vd Allison Kirkby, som tidigare var vd på Tele 2 och nu pekas som en het kandidat för att bli ny vd för Telia, talade på talade på Nordeas årliga hållbarhetskonferens. Foto: Colourbox/Hampus Andersson

Bolag har 18–24 månader på sig för att aktivt börja investera inom och satsa på hållbarhet, enligt färska slutsatser från Nordea. Tele2:s tidigare succé-vd Allison Kirkby lyfter fram vikten av att ha en syftesdriven strategi.

”De mest framgångsrika företagen har ett genuint syfte i kärnan av sin strategi”, säger hon.

Bolag har 18–24 månader på sig för att aktivt börja investera inom och satsa på hållbarhet, enligt färska slutsatser från Nordea. Och det kan inte längre vara fokus på bara miljö.

”De som inte ligger i framkant går miste om stora intäkter långsiktigt. Därför blir hållbarhet en existentiell fråga”, säger Mathias Leijon, global chef för investment banking och företagsfinansiering på Nordea.

Att ha en syftesdriven strategi för att bidra till samhället i stort går bortom vikten av att ha hög tillväxt. Det var budskapet från Allison Kirkby, vd för TDC och tidigare chef för Tele 2, då hon talade på Nordeas årliga hållbarhetskonferens. 

För Di sammanfattar hon kärnan i det hon vill att åhörarna ska ta med sig: 

”De mest framgångsrika företagen har ett genuint syfte i kärnan av sin strategi. Ett syfte som hjälper dem till framgång över lång tid och gör att de inte låter sig distraheras av kortsiktig press”, säger hon. 

  • Danska teleoperatören TDC:s vd Allison Kirkby, som tidigare var vd på Tele 2 och nu pekas som en het kandidat för att bli ny vd för Telia, talade på Nordeas årliga hållbarhetskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Allison Kirkby går i stort sett alla företag och industrier just nu igenom en disruptiv fas på grund av digitaliseringen, och grundläggande val måste göras för både kort och lång sikt.

”Hur du hittar rätt balans i valet mellan lång och kort sikt när du ska allokera ditt kapital är avgörande för att kunna tillgodose både ägarnas och samhällets behov.”

Enligt Allison Kirkby är det ”definitivt lättare” för ledningsgrupper i dag att arbeta med frågor kopplade till hållbarhet än vad det var för både tio och tjugo år sedan. 

”Styrelser har press på sig från både aktieägare och ägare att lägga större vikt vid verksamhetens syfte”, säger hon. 

Att ESG-arbetet har förändrats kraftigt de senaste åren skulle nog de allra flesta instämma i. Avkastningen från bolag som är verksamma i så kallat gröna sektorer – exempelvis Nibe, Ørsted och SCA – har i snitt överpresterat bolag verksamma i icke-gröna sektorer med 24 procent per år sedan 2017, enligt färska siffror från Nordea. 

”Man ska vara ödmjuk inför att det rör sig om en väldigt kort tidsperiod. Men vi ser ett tydligt trendskifte”, säger Mathias Leijon. 

Enligt honom var bolag med aktiva ESG-strategier fram till 2016 företrädesvis duktiga på att hantera sin risk, oavsett industri. Därefter har allt fler kommit att se möjligheterna. 

Nordea bedömer att företag nu har cirka 18–24 månader på sig att prioritera hållbarhet genom att ta del av de nya intäktsmöjligheter som skapas.

”Det här är existentiellt för företagen. Den som missade på risksidan förut fick massmedial kritik, böter och en förtroendekris med personal och aktieägare – vilket är jobbigt. Men om du inte lyckas ta vara på möjligheterna framåt riskerar konsekvenserna att bli än värre för det kommer att påverka företagens intäkter. Men det kan också bli mycket bättre för dem som lyckas.”

18–24 månader är en kort tidsrymd, vi kommer fram till slutet av 2021. Vad exakt kommer att drabba de företag som inte tar hänsyn till hållbarhet, menar du?
”Vi kommer troligtvis att börja se företag som får betydande problem. Ge det ett par år därefter så kommer vi också att få se bolag som hamnar i obestånd, vilket inte skett tidigare.”

Mathias Leijon säger att de aktörer som ännu inte har tagit in hållbarhetsfrågorna till fullo är ursäktade. En ESG-risk är inte en risk förrän den faktiskt inträffar, menar han. 

”Men då blir det väldigt smärtsamt. Framgent kommer alla förväntas vara väldigt aktiva inom området. Då kommer hela värdekedjan att förändras.”

Hittills har stort fokus legat på E:et i ESG, alltså miljön. Nu måste fler också uppmärksamma S:et, alltså socialt ansvar, uppmanar han. 

Han tar transportsektorn som exempel, vilken han säger i dag sysselsätter 26 miljoner personer som förare i USA och Västeuropa: 

”Företrädesvis handlar det om unga mäns första instegsjobb. Om du med ny teknik och förarlösa bilar tar bort en stor del av de jobben – vart ska de här personerna då ta vägen? Här är det upp till varje företag att från dag ett ta ansvar för sina anställdas vidareutbildning, så att de är attraktiva även när de lämnar företaget. Om vi inte gör det kommer transaktionskostnaden för samhället att bli väldigt problematisk.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer