ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Startup-företag vill förebygga skogsbränder med AI

  • Eftersläckningsarbete på Björkö. Nu ska AI hjälpa till att förhindra bränder. Foto: Anders Ylander/TT

Det nystartade företaget Spacept har utvecklat en teknik som med hjälp av satellitdata och artificiell intelligens kan bedöma risker för skogsbränder, stormskador och strömavbrott när träd står för nära kraftledningar. 

Enligt företagets vd Eric Langenskiöld är lösningen både billigare och miljövänligare än dagens metoder där energibolagen flyger över stora områden med helikopter.

”Vi köper in satellitbilder och låter vår AI analysera dem för att identifiera riskzoner. Vår metod är betydligt billigare, snabbare och mer miljövänlig än befintliga metoder. Dessutom kan vi granska områden över hela världen med ett enkelt klick”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Eric Langeskiöld säger att det borde finnas ett stort intresse hos energibolagen och nämner den stora och dödliga branden i Kalifornien som orsakades av energibolaget PG&E:s bristande kontroller av kraftledningar. Kostnaden blev så stor att bolaget tvingades lämna in en konkursansökan och senare tvingades till omkonstruktion.

”Vi startade vid årsskiftet, och än så länge har intresset hos energibolagen och dess underleverantörer märkligt nog varit ganska svalt. Bolagen förstår att den här tekniken är på gång, men det är svårt att övertala dem om att tekniken redan finns tillgänglig”, säger Eric Langenskiöld.

Under tiden fortsätter Spacept att träna sin AI. Det är mycket att lära och just nu tränar AI:n på att lära sig saker som vegetationstyper, årstider, jordmåner och klimatzoner.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer