Startup-företag vill förebygga skogsbränder med AI

Det nystartade företaget Spacept har utvecklat en teknik som med hjälp av satellitdata och artificiell intelligens kan bedöma risker för skogsbränder, stormskador och strömavbrott när träd står för nära kraftledningar. 

Eftersläckningsarbete på Björkö. Nu ska AI hjälpa till att förhindra bränder.
Eftersläckningsarbete på Björkö. Nu ska AI hjälpa till att förhindra bränder.Foto:Anders Ylander/TT

Enligt företagets vd Eric Langenskiöld är lösningen både billigare och miljövänligare än dagens metoder där energibolagen flyger över stora områden med helikopter.

”Vi köper in satellitbilder och låter vår AI analysera dem för att identifiera riskzoner. Vår metod är betydligt billigare, snabbare och mer miljövänlig än befintliga metoder. Dessutom kan vi granska områden över hela världen med ett enkelt klick”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Eric Langeskiöld säger att det borde finnas ett stort intresse hos energibolagen och nämner den stora och dödliga branden i Kalifornien som orsakades av energibolaget PG&E:s bristande kontroller av kraftledningar. Kostnaden blev så stor att bolaget tvingades lämna in en konkursansökan och senare tvingades till omkonstruktion.

”Vi startade vid årsskiftet, och än så länge har intresset hos energibolagen och dess underleverantörer märkligt nog varit ganska svalt. Bolagen förstår att den här tekniken är på gång, men det är svårt att övertala dem om att tekniken redan finns tillgänglig”, säger Eric Langenskiöld.

Under tiden fortsätter Spacept att träna sin AI. Det är mycket att lära och just nu tränar AI:n på att lära sig saker som vegetationstyper, årstider, jordmåner och klimatzoner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?