ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

Stålindustrin: Så mycket förnybar energi behövs

  • SSAB:s Masugn 4 i Öxelösund är den första som ställs om till produktion med vätgas, genom Hybritprojektet, i ett samarbete mellan Vattenfall, SSAB och LKAB. Foto: Martina Huber

I dag lämnar de första nio branscherna sina klimatfärdplaner till regeringen. 

För stålindustrins innebär klimatfärdplanen fossilfrihet till 2045. 

En av de viktigaste utmaningarna för att klara det är att ha tillräcklig tillgång till förnybar energi. Det säger Jernkontorets vd Bo-Erik Pers till Aktuell Hållbarhet. 

Stålindustrin siktar genom det så kallade Hybritprojektet som drivs i ett samarbete mellan Vattenfall, SSAB och LKAB, på att ersätta kolet i järnutvinningsprocessen med vätgas, en gas som det går åt mycket el för att producera.

"Vi måste ha koldioxidfri el i storleksordningen 15 terawattimmar bara för Hybritprocessen, sedan har vi andra processer där vi behöver både el och biobaserad energi. Det är en utmaning för Sverige att få bioenergin att räcka till, det är många som behöver den framöver. Det är en gigantisk utmaning", säger han.

Bo-Erik Pers är ändå relativt optimistisk.

"Vi har all anledning att tro att teknologin ska vara bärkraftig i framtiden. Vi har också i övrigt mycket värmning i våra tillverkningsprocesser som kräver mycket energi i form av bränslen", säger Bo-Erik Pers.

Vad är ert viktigaste krav på politikerna? "För politiken handlar det väldigt mycket om att se till att det kommer finnas tillgång till konkurrenskraftig el, och den måste vara koldioxidfri. En annan utmaning är alla de forskningsprojekt och insatser som kommer att krävas. Vi har ett bra samarbete med politiken, men det vi nu behöver är insatser som kommer att verka under lång tid, det vill säga väldigt långa forskningsprogram", säger Bo-Erik Pers.

Han vill också att politikerna gör insatser för att det ska gå snabbare att få tillstånd när nya processer ska införas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies