1515
Annons

Stålbad väntas för framtidens protein

Det har blivit svårare för köttsubstituten både att ta plats i butikshyllan och locka till sig kapital. Klimatet har förändrats med allt fler startups, konkurrens från etablerade livsmedelsgiganter och nya ekonomiska förutsättningar. Men de som klarar sig spås ändå en ljus framtid.

Julia Granung och Christopher Slim tror att goda köttsubstitut har framtiden för sig.
Julia Granung och Christopher Slim tror att goda köttsubstitut har framtiden för sig.
Foto:Janerik Henriksson/TT

Vegme, Oumph, Quorn och Anamma är bara några av märkena inom kategorin köttsubstitut, en bransch som numera omsätter strax över 60 miljarder kronor globalt. Det är dock bara en bråkdel av det processade köttet, som omsätter över 6.000 miljarder kronor, enligt dataplattformen Statista. 

Men de växtbaserade alternativen är på frammarsch, inte minst i Sverige där försäljningen av köttsubstitut uppsteg till ungefär 1 miljard kronor under 2020, enligt livsmedelskonsultfirman Macklean. Det märks inte minst på antalet aktörer som poppat upp de senaste åren.

Uppstickaren Peas of Heaven, som lanserade sina första produkter 2018, hittas i dag i butiker runt om i hela landet. Men om starten var mjuk är det i dag blivit betydligt svårare att få plats i hyllorna.

”När vi först lanserade kunde vi komma in i butiker med sex produkter per lanseringsfönster. Nu ska man vara glad om man lyckas få in en eller två. Det är klart att det är betydligt tuffare än innan. Det ser vi också på kategorins tillväxt som avtar. Vi ser inte samma starka utveckling som vi såg 2019”, säger Julia Granung, produkt- och utvecklingschef på Peas of heaven.

Konkurrenten Swedish Temptations, som ger ut produkter på gula ärtor under märket Bärta, har även märkt att det blivit svårare att locka till sig nya investerare. Bolagets utveckling, från starten 2018, har på sistone gått i stå i väntan på nytt kapital till maskiner och satsningar på att nå ut bredare. 

”Det är en klar skillnad mot tidigare. Det finns flera aktörer på marknaden och så har investerarna blivit mycket mer försiktiga. Tidigare ringde investerare även när vi inte sökte pengar. Så är det inte alls nu. Många är fullinvesterade eller så avvaktar de på grund av det finansiella läget”, säger Swedish Temptations vd och grundare Pia Qvarnström. 

De ekonomiska förutsättningarna, med inflation, räntehöjningar och en annalkande lågkonjunktur, tros påverka investeringsviljan. Samtidigt har också flera etablerade märken som Felix, Scan och Dafgårds börjat släppa köttfria varianter av sina klassiska produkter, vilket gör det ännu svårare som start up att kunna vänta sig att ta marknadsandelar.

”Det är klart att det är jättetufft för oss i nuläget, när det kommer in stora aktörer med mycket pengar som pumpar ut produkter på marknaden. De har helt andra resurser än vad vårt familjeföretag bestående av mig och mina föräldrar har”, säger Pia Qvarnström.

Julia Granung tror däremot att de stora aktörernas inträde kan innebära viktig draghjälp i att förändra konsumenternas syn på vegetariskt protein.

”Dåliga produkter är de stora konkurrenterna. Men bra produkter är våra kollegor. Vi kan inte växa den här kategorin eller driva förändringen i konsumenternas beteendemönster själva. De stora spelarna har kunskap kring butiksförsäljning och förmågan att genomföra stora kampanjer, något mindre bolag ofta saknar”, säger Julia Granung.

Från investerarperspektiv är synen fortfarande positiv på köttsubstitutens potential. Investmentbolaget Nicoya, som fokuserar på foodtechsektorn, har sedan starten 2018 tagit in 700 miljoner kronor. Dess vd, Christopher Slim, förutspår att växtbaserade proteiner över tid kommer att växa ikapp och gå om köttet. Något som stöds av Macklean som prognostiserar en marknadstillväxt på 15 till 20 procent per år framöver. 

Men Christopher Slim medger att Nicoya, som bland annat investerat i Peas of Heaven, håller lite extra hårt i plånboken i dagens läge.

”Vi har blivit mer kräsna. Det är nog många som har svårt att resa kapital. Det kan vara för att de inte har rätt produkter, ett oerfaret team eller har svårt att komma in i butiker. Det är viktigt att få till lönsamheten. Vi är i ett annat klimat nu med mer fokus på prestation.”

Både från bolags- och investerarhåll är uppfattningen att flera aktörer kommer tvingas att kasta in handuken framöver. Men de som har bra förutsättningar kommer ha stora möjligheter att växa.

”Konsumenterna efterfrågar allt mer växtbaserat och de börjar nu även vänja sig vid smakerna. I det skiftet är det bolagen med produkter som folk gillar mest som kommer att lyckas bäst”, säger Christopher Slim.

 

 

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera