ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Staden New York stämmer flera olje- och gasbolag

Staden New York sällar sig till den växande skara städer som väljer att stämma olje- och gasbolag för deras inblandning i den globala uppvärmningen. 

Stämningen gäller BP, Chevron, ConocoPhilips, Exxon Mobil och Royal Dutch Shell som staden menar aktivt har valt att sätta vinst för den offentliga välfärden. 

Företagen anklagas dels för omfattande utsläpp av växthusgaser, dels för att mörka vetenskap som kunde ha lett till ett minskat beroende av fossila bränslen. New York följer därmed i bland annat San Fransisco (Bay Area) och Boulders fotspår som lämnade in liknande stämningar år 2017 respektive april i år.

”Vi tar kampen mot klimatförändringarna direkt till de fossila bränsleföretagen som visste om dess effekter, men med vilje förde allmänheten bakom ljuset för att skydda sina vinster. I takt med att klimatförändringarna fortsätter att förvärras är det upp till bolagen som har försatt oss i den här situationen att bära kostnaden för att göra New York säkrare och mer motståndskraftig”, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio, i en kommentar.

Enligt Bill de Blasios har staden redan spenderat över 170 miljoner kronor på att uppdatera infrastrukturen för att skydda invånarna från extremväder förvärrade av klimatförändringen. Bara orkanen Sandy, som klimatforskare är överens om förvärrades av klimatförändringarna, orsakade skador i staden för 160 miljoner kronor.

Samtidigt meddelade borgmästaren att staden kommer att rensa sina fem pensionsfonder från samtliga fossila innehav, motsvarande drygt 40 miljarder kronor.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer