ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

SNS: Så kan Sveriges utsläpp halveras

Runt hälften av Sveriges koldioxidutsläpp kan tas bort om CCS-tekniken införs på de 27 industrianläggningar som släpper ut mest i Sverige. 

Om anläggningarna kompenseras med 1 000 kronor per ton koldioxidekvivalenter kostar det Sverige cirka 20 miljarder om året, ungefär lika mycket som i dag dras in genom den svenska koldioxidskatten. Det konstateras i SNS senaste konjunkturrådsrapport som släpps i dag. 

”Detta är mer än utsläppen från hela den svenska vägtrafiken. Tekniken fungerar också i resten av världen och Sverige kan här bli ett föregångsland”, säger John Hassler, ordförande i SNS Konjunkturråd 2020, i en kommentar.

Genom ett globalt fokus och inriktning på vissa åtgärder kan Sverige enligt SNS rapport bidra mer till globala utsläppsminskningar. Enligt rapporten är det kolet och inte konventionell olja som är det centrala klimathotet. Därför bör svensk klimatpolitik bidra till att merparten av världens kolreserver stannar i marken, i Kina, Afrika och Indien. Enligt forskarna bör Sverige finansiera utsläppsminskningar i andra länder. 

Sverige bör också enligt rapporten driva på för att grupper av länder ska kunna gå samman i så kallade klimatklubbar, som kan belägga länder med klimattullar om de har för lågt utsläppspris.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer