1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Snabbare och miljövänligare återvinning av batterier med ny metod

Med hjälp av ultraljud har forskare på KTH lyckats ta fram en ny metod som återvinner batterier snabbare och mer miljövänligt.

Iphonebatterier kan återvinnas snabbare och mer miljövänligt med ny metod.
Iphonebatterier kan återvinnas snabbare och mer miljövänligt med ny metod.Foto:AlexLMX

Forskare vid KTH har lyckats ta fram metoder som gör det möjligt att utvinna metaller ur litiumjonbatterier på ett snabbare sätt. 

Metoden kräver enligt studien svaga syror som ättiksyra och citronsyra, syror som finns i det flesta hem, istället för svavelsyra som vanligtvis används för att återvinna batterier. Den bakomliggande nyckeln till metoden är användning av ultraljud. 

I experimenten på KTH har forskarna arbetat med vanliga litiumonbatterier av den typ som exempelvis används i Teslas bilar och i Iphones. Forskarna har i enligt KTH i vissa fall lyckats extrahera 99 procent av metallinnehållet i batterierna.

Upptäckten har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Green Chemistry. Medförfattare är KTH-forskarna Xiong Xiao, Billy W. Hoogendoorn, Yiqian Ma, Suchithra Ashoka Sahadevan, Kerstin Forsberg och Richard T. Olsson.

Xiong Xiaos upptäckt är enligt KTH att hon med hjälp av ultraljud lyckats avlägsna behovet av starka svårhanterliga kemikalier som man normalt använder. Genom omfattande studier har forskarna studerat vid vilka temperaturer och koncentrationer av de snällare syrorna som ultraljudet bäst hjälper till med utvinningen.

Läs även: Northvolts återvinningsfabrik ska bli mångdubbelt större än planerat

 


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?