Annons

Snabbare och miljövänligare återvinning av batterier med ny metod

Med hjälp av ultraljud har forskare på KTH lyckats ta fram en ny metod som återvinner batterier snabbare och mer miljövänligt.

Iphonebatterier kan återvinnas snabbare och mer miljövänligt med ny metod.
Iphonebatterier kan återvinnas snabbare och mer miljövänligt med ny metod.Foto:AlexLMX

Forskare vid KTH har lyckats ta fram metoder som gör det möjligt att utvinna metaller ur litiumjonbatterier på ett snabbare sätt. 

Metoden kräver enligt studien svaga syror som ättiksyra och citronsyra, syror som finns i det flesta hem, istället för svavelsyra som vanligtvis används för att återvinna batterier. Den bakomliggande nyckeln till metoden är användning av ultraljud. 

I experimenten på KTH har forskarna arbetat med vanliga litiumonbatterier av den typ som exempelvis används i Teslas bilar och i Iphones. Forskarna har i enligt KTH i vissa fall lyckats extrahera 99 procent av metallinnehållet i batterierna.

Upptäckten har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Green Chemistry. Medförfattare är KTH-forskarna Xiong Xiao, Billy W. Hoogendoorn, Yiqian Ma, Suchithra Ashoka Sahadevan, Kerstin Forsberg och Richard T. Olsson.

Xiong Xiaos upptäckt är enligt KTH att hon med hjälp av ultraljud lyckats avlägsna behovet av starka svårhanterliga kemikalier som man normalt använder. Genom omfattande studier har forskarna studerat vid vilka temperaturer och koncentrationer av de snällare syrorna som ultraljudet bäst hjälper till med utvinningen.

Läs även: Northvolts återvinningsfabrik ska bli mångdubbelt större än planerat

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera