Småföretagare växlar upp – ”trenden accelererar snabbt”

På två år har antalet småföretag som arbetar med resurshållning och hållbara produkter blivit fler och den största förändringen syns bland medelstora bolag inom handel, transport, hotell och restaurang. Det visar en undersökning från Swedbank och sparbankerna. 

”Hållbarhetstrenden accelererar snabbt”, säger Swedbanks hållbarhetschef Fredrik Nilzén.  

Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.
Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.Foto:Amanda Lindgren

Hållbarhet har på senare år blivit en allt viktigare fråga för svenska bolag. Kunder och konsumenter efterfrågar hållbara produkter och kräver en öppenhet vad gäller till exempel klimatpåverkan. 

Från att främst ha varit en fråga för storföretag får hållbarhetsarbetet nu större tyngd också hos de mindre företagen, det visar den senaste upplagan av Swedbanks Småföretagarbarometer. 4000 småföretagare har svarat på frågor om hur de utvecklat sitt hållbarhetsarbete jämfört med för två år sedan. Svaren visar på en tydlig förändring.

”Vi ser att även mindre företag agerar i de här frågorna. Det beror nog delvis på att lagstiftningen på europeisk nivå blivit mer robust och att Parisavtalet satte en lampa på klimatfrågan specifikt. Men vi märker också en förändringsvilja och att även mindre företag vill bidra aktivt i omställningen”, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.

Drygt 60 procent av företagen uppger att de arbetar mer med resurshållning än de gjorde för två år sedan. Nära hälften säger att de arbetar mot mer hållbara produkter, och att de har fler möten digitalt eller över telefon.

”Pandemin har gjort att antalet digitala möten ökar och jag tror de blir ännu fler i framtiden”, säger Fredrik Nilzén.

Företagens hållbarhetsarbete präglas starkt av vilken sektor de tillhör. 6 av 10 tillverkande företag uppger att de har ställt om till en mer hållbar produktion, i jämförelse med endast 40 procent av företagen i tjänstesektorn. 

I kategorin handel, transport, hotell och restaurang syns den största förändringen. Här uppger 8 av 10 företag att de arbetar mer intensivt med att minska sin resursförbrukning, jämfört med för två år sedan. 

 ”Vi ser att fler har en hållbar inriktning och att fler lägger mer kraft i arbetet i dag. Men det beror väldigt mycket på vilken bransch man tillhör. Om man tittar på branscherna handel, transport och hotell och restaurang så är resursförbrukning central. Det är också där efterfrågan på hållbarhet bland konsumenterna kanske är som allra störst.”

En annan aspekt som spelar in är storleken på företaget, enligt Fredrik Nilzén. Ju fler anställda, desto större är företagarnas förmåga och intresse av att ställa om. Bland företag med 20-49 anställda uppger 8 av 10 att de arbetar mer aktivt för att minska sin resursförbrukning, jämfört med drygt 60 procent av företagen med 1-4 anställda.

”Storlek spelar roll. Bland företagen med fler anställda har förändringarna varit mer omfattande. Detta är kanske inte särskilt överraskande, men verifierar hypotesen som vi har – större företag kan av naturliga skäl lägga mer resurser på sitt hållbarhetsarbete.”

Swedbank har runt 600 000 företagskunder, varav många är småföretag. Fredrik Nilzén ser fördelar med att fler av deras kunder riktar fokus mot hållbarhet. Enligt honom handlar det bland annat om att hållbarhetsarbete i förlängningen kan göra företagen mer lönsamma.

”Det som är långsiktigt hållbart är långsiktigt lönsamt. Om vi har kunder som bygger om sina affärsmodeller till att bli långsiktigt hållbara så leder det till mer lönsamhet och i förlängningen en lägre risk för oss som bank”, säger han.

Han berättar också att andelen företag som ansöker om gröna lån ökar. 

 ”Vi ser ett stort intresse, främst från större bolag, att sätta ambitiösa hållbarhetsmål i lånevillkoren. Men även ett växande intresse från mindre företag.”

 


Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?