Hållbarhet har på senare år blivit en allt viktigare fråga för svenska bolag. Kunder och konsumenter efterfrågar hållbara produkter och kräver en öppenhet vad gäller till exempel klimatpåverkan.
Från att främst ha varit en fråga för storföretag får hållbarhetsarbetet nu större tyngd också hos de mindre företagen, det visar den senaste upplagan av Swedbanks Småföretagarbarometer. 4000 småföretagare har svarat på frågor om hur de utvecklat sitt hållbarhetsarbete jämfört med för två år sedan. Svaren visar på en tydlig förändring.
”Vi ser att även mindre företag agerar i de här frågorna. Det beror nog delvis på att lagstiftningen på europeisk nivå blivit mer robust och att Parisavtalet satte en lampa på klimatfrågan specifikt. Men vi märker också en förändringsvilja och att även mindre företag vill bidra aktivt i omställningen”, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.
Drygt 60 procent av företagen uppger att de arbetar mer med resurshållning än de gjorde för två år sedan. Nära hälften säger att de arbetar mot mer hållbara produkter, och att de har fler möten digitalt eller över telefon.
”Pandemin har gjort att antalet digitala möten ökar och jag tror de blir ännu fler i framtiden”, säger Fredrik Nilzén.
Företagens hållbarhetsarbete präglas starkt av vilken sektor de tillhör. 6 av 10 tillverkande företag uppger att de har ställt om till en mer hållbar produktion, i jämförelse med endast 40 procent av företagen i tjänstesektorn.
I kategorin handel, transport, hotell och restaurang syns den största förändringen. Här uppger 8 av 10 företag att de arbetar mer intensivt med att minska sin resursförbrukning, jämfört med för två år sedan.
”Vi ser att fler har en hållbar inriktning och att fler lägger mer kraft i arbetet i dag. Men det beror väldigt mycket på vilken bransch man tillhör. Om man tittar på branscherna handel, transport och hotell och restaurang så är resursförbrukning central. Det är också där efterfrågan på hållbarhet bland konsumenterna kanske är som allra störst.”
En annan aspekt som spelar in är storleken på företaget, enligt Fredrik Nilzén. Ju fler anställda, desto större är företagarnas förmåga och intresse av att ställa om. Bland företag med 20-49 anställda uppger 8 av 10 att de arbetar mer aktivt för att minska sin resursförbrukning, jämfört med drygt 60 procent av företagen med 1-4 anställda.
”Storlek spelar roll. Bland företagen med fler anställda har förändringarna varit mer omfattande. Detta är kanske inte särskilt överraskande, men verifierar hypotesen som vi har – större företag kan av naturliga skäl lägga mer resurser på sitt hållbarhetsarbete.”
Swedbank har runt 600 000 företagskunder, varav många är småföretag. Fredrik Nilzén ser fördelar med att fler av deras kunder riktar fokus mot hållbarhet. Enligt honom handlar det bland annat om att hållbarhetsarbete i förlängningen kan göra företagen mer lönsamma.
”Det som är långsiktigt hållbart är långsiktigt lönsamt. Om vi har kunder som bygger om sina affärsmodeller till att bli långsiktigt hållbara så leder det till mer lönsamhet och i förlängningen en lägre risk för oss som bank”, säger han.
Han berättar också att andelen företag som ansöker om gröna lån ökar.
”Vi ser ett stort intresse, främst från större bolag, att sätta ambitiösa hållbarhetsmål i lånevillkoren. Men även ett växande intresse från mindre företag.”