Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Slavarbetare vanligt i företagens leverantörsled

UK Modern Slavery Act har misslyckats att skapa den förändring hos företag som många hoppats på och de flesta globala företag har i dag fortfarande slavarbetare i sina leverantörsled. 

Det anser Business and human rights resource centre, BHRRC, efter att organisationen granskat användningen av lagstiftningen sedan den trädde i kraft år 2015. 

Foto:Jesper Frisk

BHRRC kräver nu att den brittiska regeringen gör redovisningskriterierna i lagstiftningen obligatoriska för företag. BHRRC:s uttalande kommer efter en oberoende granskning av UK Modern Slavery Act som släpptes i våras. 

UK Modern Slavery Act är en så kallad extraterritoriell lagstiftning vilket betyder att den gäller alla företag som säljer produkter i Storbritannien, alltså även företag utanför Storbritannien.

Ericsson är ett av de svenska företag som hållbarhetsredovisar i linje med UK Modern Slavery Act. Ericsson började med det i sin 24 hållbarhetsredovisning som släpptes år 2017. I linje med lagstiftningen publicerar Ericsson också ett uttalande på företagets hemsida om att företaget arbetar mot modernt slaveri.

Många kritiker menar att företagen som följer lagstiftningen lämnar vaga och generiska uttalanden. 

Utöver krav på obligatorisk redovisning föreslår också många kritiker att företag ska avkrävas en ”due dilligence” kring mänskliga rättigheter i leverantörskedjan. Det här är dock inget som föreslås i den oberoende granskningen av lagstiftningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?