ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Slavarbetare vanligt i företagens leverantörsled

  • Foto: Jesper Frisk

UK Modern Slavery Act har misslyckats att skapa den förändring hos företag som många hoppats på och de flesta globala företag har i dag fortfarande slavarbetare i sina leverantörsled. 

Det anser Business and human rights resource centre, BHRRC, efter att organisationen granskat användningen av lagstiftningen sedan den trädde i kraft år 2015. 

BHRRC kräver nu att den brittiska regeringen gör redovisningskriterierna i lagstiftningen obligatoriska för företag. BHRRC:s uttalande kommer efter en oberoende granskning av UK Modern Slavery Act som släpptes i våras. 

UK Modern Slavery Act är en så kallad extraterritoriell lagstiftning vilket betyder att den gäller alla företag som säljer produkter i Storbritannien, alltså även företag utanför Storbritannien.

Ericsson är ett av de svenska företag som hållbarhetsredovisar i linje med UK Modern Slavery Act. Ericsson började med det i sin 24 hållbarhetsredovisning som släpptes år 2017. I linje med lagstiftningen publicerar Ericsson också ett uttalande på företagets hemsida om att företaget arbetar mot modernt slaveri.

Många kritiker menar att företagen som följer lagstiftningen lämnar vaga och generiska uttalanden. 

Utöver krav på obligatorisk redovisning föreslår också många kritiker att företag ska avkrävas en ”due dilligence” kring mänskliga rättigheter i leverantörskedjan. Det här är dock inget som föreslås i den oberoende granskningen av lagstiftningen.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer