1515
Annons

Skogsverktyget som ska lösa den omöjliga ekvationen

Det behövs hjälp att fatta hållbara beslut om hur vår skog bäst ska användas. I slutet av nästa år väntas skogsnäringen få ett verktyg utvecklat av svenska forskare för hur olika hållbarhetskriterier kan jämkas och vad besluten får för konsekvenser. 

Per Erik Karlsson, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet.
Per Erik Karlsson, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet.Foto:IVL

I skrivande stund pågår en hård kamp kring vad skogen ska användas till. För en sak är säker, den kommer inte att räcka till allt. 

I syfte att göra det enklare för såväl politiska beslutsfattare som för enskilda skogsbrukare att fatta beslut kring vad skogen ska användas till och vad det får för konsekvenser håller forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Skogsforsk inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest på att ta fram ett verktyg för att jämföra olika hållbarhetsaspekter i svenskt skogsbruk. 

Det omfattar fyra olika hållbarhetsindikatorer, biologisk mångfald, klimat, sociala aspekter såsom skogens rekreationsvärden och ekonomiska aspekter såsom antalet arbetstillfällen, skogsbrukarens ekonomiska intäkter samt nationalekonomi. 

”Den metodik som vi tagit fram så här långt gäller endast skogsbruk och stannar vid avlägg vid vägkanten. Det innebär bland annat att de positiva klimateffekter som kan förknippas med upplagring av kol i skogsindustriella produkter, samt att material från skogen ersätter fossilt baserat material, ännu inte är inräknat”, säger Per Erik Karlsson, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet. 

Tanken är att de vitt skilda hållbarhetsaspekterna ska kunna jämföras och vägas mot varandra och presenteras med hjälp av visualiseringsverktyget Biomapp. Det nya skogsverktyget, som väntas bli klart i slutet av nästa år, ska kunna användas på flera sätt. Ett användningsområde är på nationell nivå. 

”Våra politiker kommer att vara tvungna att ta beslut där olika aspekter måste vägas mot varandra och dess konsekvenser överblickas. Exempelvis kan Biomapp visa att om de väljer den här vägen så påverkas arbetstillfällen på det här sättet, nationalekonomin på det här sättet och ekonomin för enskilda skogsägare så här”, säger Per Erik Karlsson.

Samtidigt har Sverige förbundit sig till klimatmål, bland annat till de som EU tagit ett gemensamt beslut om, och vissa internationella konventioner. 

”Det handlar till exempel om att svensk skog ska binda en viss mängd kol. Om vi inte lyckas med det så får det negativa konsekvenser för utsläppen från andra sektorer i Sverige”, säger Per Erik Karlsson.

Skogsbruket påverkar kolinbindningen, främst beroende på skillnaden mellan tillväxten och avverkningen. En fjärde aspekt är rekreationsvärdet av skogen. 

”Det gäller att avverka på ett sätt så att det inte påverkar upplevelser alltför negativt”, säger Per Erik Karlsson. 

Verktyget ska också kunna användas av större skogsbolag när de gör sina hållbarhetsredovisningar och för livscykelanalyser. 

”Men det ligger längre i framtiden eftersom det senare redan omfattas av ett befintligt regelverk.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?