1515

Skogsbråk om nya kraven: ”Hårt slag mot svenskt skogsbruk”

Skogsägare med ett innehav på 13 hektar eller mer måste från och med nästa år klimatanalysera sitt skogsbruk för att klassas som hållbara enligt EU:s nya taxonomi. 

”Det kommer att bli administrativt betungande för mindre skogsägare”, säger Skogsindustriernas Magnus Berg.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, och Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C).
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, och Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C).Foto:TT

Är den svenska skogen grön? Ja, under vissa omständigheter, är EU:s svar på frågan i den nya taxonomi som är tänkt att styra kapital till hållbara investeringar.

Regeringen och skogsindustrin luftade båda sitt missnöje till det utkast av taxonomin som lades fram i november. I det slutgiltiga förslag som lades fram i veckan hade kraven för skogsbruk mildrats på en del punkter.

”Vi har lättat på administrationsbördan för skogsägare”, sade Marcel Haag, direktör på EU-kommissionens generaldirektorat för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen, under en pressträff.

Skogsbruk räknas som en hållbar aktivitet i taxonomin vilket gynnar möjligheterna till lån, offentligt stöd och investeringar. Men en förutsättning är att flera detaljerade kriterier uppnås.

För att grönklassas måste skogsägare med ett innehav på 13 hektar eller mer klimatanalysera effekten av skogliga åtgärder.

Magnus Berg, näringspolitisk chef på branschorganisationen Skogsindustrierna, tycker att det färdiga förslaget är bättre än utkastet från november. Men han vänder sig mot kravet på en klimatanalys.

”Särskilt för de som har lite skog är det svårt att se hur de ska kunna göra en komplicerad analys. Det kommer att bli administrativt betungande”, säger han.

I ett tidigare utkast omfattades endast skogsägare med innehav på 25 hektar eller mer av kravet. På den här punkten kommer alltså fler skogsägare att beröras. Det är något som får Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet, att studsa till.

”Man har ringat in även mindre ytor av skog vilket i princip omfattar majoriteten av de svenska skogsägarna”, säger hon.

För att räknas som en grön aktivitet behövs dessutom en skogsbruksplan som ska ses över vart tionde år. Emma Wiesners tolkning är att kraven för hållbarhet går utöver de som ställs på det befintliga svenska skogsbruket.

”Som det är skrivet räknas dagens konventionella skogsindustri inte som hållbar. Det blir ett hårt slag mot svenskt skogsbruk som inte kan ta del av de gröna pengarna”, säger hon.

En del utländska EU-parlamentariker har kallat taxonomins mildrade krav för ett resultat av svenska påtryckningar. Men regeringen var under onsdagen inte helt på det klara med effekterna. Frågan behövde analyseras närmare, uppgav finansmarknadsminister Åsa Lindhagen till TT.

Skogsbolagen SCA SCA B +0,03% Dagens utveckling och Stora Enso STE R -0,94% Dagens utveckling , som båda är stora skogsägare, är inte heller färdiga med sin analys.

”Det finns fortfarande oklarheter när det gäller tillämpningen. Vi kommer att fortsätta följa processen noga”, säger Björn Lyngfelt, kommunikationschef på SCA, som dock välkomnar förändringarna från utkastet till det slutliga förslaget.

Stora Enso ser positivt på EU-kommissionens målsättning med taxonomin och tror sig för egen del vara väl positionerade att uppnå kriterierna för ett hållbart skogsbruk.

”Vi kommer dock att behöva göra en mer noggrann analys av förslaget och till exempel titta på effekterna på mindre skogsägare”, säger Stora Ensos presschef Carl Norell.

Inte heller på EU-nivå är frågan helt avgjord. Taxonomin är ett levande dokument, betonar EU-kommissionen. Kriterierna för skogsbruk kommer därför att ses över i samband med att andra direktiv och lagstiftningar presenteras.

Dessutom har miljörörelser runtom i Europa visat missnöje med att skogsbruket, och även bioenergin, inkluderas i taxonomin och därmed under vissa villkor kan komma i fråga för grön finansiering.

I protest mot vad de anser är förlåtande och ovetenskapliga kriterier för skogsbruk och bioenergi i taxonomin har tre organisationer pausat sitt deltagande i EU:s expertgrupp för hållbara finanser. Till dessa hör Världsnaturfonden, WWF.

Peter Roberntz, som är senior rådgivare för skogsfrågor på WWF, tycker att skogsbruk i det här läget över huvud taget inte borde inkluderas i taxonomin.

”Skogsbruk är per definition inte hållbart. Man måste utveckla ändamålsenliga och effektfulla kriterier som kan inkluderas i taxonomin. Där har man inte riktigt landat”, säger han.

”Det är ganska provocerande när regeringen på EU-nivå hävdar att vi har ett hållbart skogsbruk i Sverige, när många sociala och miljömässiga intressenter inte alls anser att det är så”, säger han vidare.

Läs mer om taxonomin: Bioenergi, skog, fastigheter och vattenkraft: här är nya EU-taxonomin


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?