ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Skarp kritik mot regeringens förslag att beskatta plastpåsar

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Strax före midsommar lämnade regeringen in en promemoria om en ny skatt på plastkassar. Förslaget möter nu skarp kritik från handeln och oppositionen. 

Tonläget var också högt på det extrainsatta seminariet i Almedalen som Svensk Handel arrangerade där frågan diskuterades.

”Vi har tusentals plastartiklar i vårt sortiment. Tyvärr väljer regeringen den plast som är absolut lättast att materialåtervinna, som inte innehåller skadliga kemikalier och som i otroligt liten grad bidrar till nedskräpning”, sa Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij under diskussionen.

På seminariet blev det Anton Fendert (MP), till vardags ordförande i Region Stockholms miljö och hållbarhetsberedning, som fick försvara lagförslaget.

”Grunden till förslaget är att minska Sveriges resursförbrukning och att nå EU:s mål om 40 plastbärkassar per person och år. Med den utveckling vi ser i dag tror vi inte det räcker med handelns initiativ för att nå målet. Det kommer att krävas en skatt. Förslaget ska nu ut på remiss och förhandlas inför budgeten 2020”, sa han.

Anton Fendert sa också att det säkert kommer att finnas många bollar för regeringen att plocka upp från remissvaren och att förslaget inte är slutförhandlat. Att handeln redan i dag kommit långt med att byta ut fossil plast gav Anton Fendert inte mycket för.

”Läs plastutredningen. Nedbrytbar plast fungerar inte. Det är det som är problemet. Alla plastpåsar har i stort sett samma negativa miljöeffekter, oavsett om det handlar om fossil plast, nedbrytbar plast eller plast gjord av sockerrör.”

Svensk Handels näringspolitiska chef, Mats Hedenström, är skarpt kritisk till att skatten inte är differentierad utan läggs på alla plastpåsar.

”Det är tydligt att det handlar om att stärka statskassan. Jag tror inte ett ögonblick på att vi förbättrar miljön genom att beskatta plastbärkassar”, sa han.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer