Skanskas vd: Finanskrisen triggade hållbarhetsarbetet

Skanska satsar stort på hållbarhet och räknar nu på hur man ska kunna anpassa verksamheten till målet om max 1,5 graders uppvärmning. 

Men på den sociala sidan kan bolaget göra mycket mer, konstaterar vd Anders Danielsson. 

Skanskas vd Anders Danielsson.
Skanskas vd Anders Danielsson.Foto:Joey Abrait

Vi befinner oss i ett hus som fått högsta betyg i det internationella certifieringssystemet Leed. En stolt vd, Anders Danielsson, plåtas på det gräsklädda taket.

“I det här projektet lyckades vi uppnå Leed Platinum”, säger han om byggnaden – Skanska SKA B -0,52% Dagens utveckling s huvudkontor – och lyfter fram materialval samt energieffektiva lösningar för ventilation och kyla som viktiga faktorer.

Personligen gillar han bina.

“Det är roligt att de faktiskt producerar honung, så att vi kan dela ut burkar som presenter.”

Skanska är det bolag som får högst poäng i kategorin Kapitalvaror när Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet rankar 109 börsbolag. Bland konkurrenterna i klassen finns bygg- och fastighetsbolag och verkstadsindustrins tungviktare, högt upp placerar sig SKF, Trelleborg och ABB.

Varför placerar ni er högst i kategorin?
“För att vi tar ansvar. Vi ser att det är rätt för samhället, men vi ser också att det finns affärsmöjligheter i det.”

Skanska har satt ner hållbarhetsfoten i två omgångar, enligt vd:n – som varit på bolaget sedan 1991.

Först i slutet av 1990-talet då tätningsmedlet Rhoca-Gil läckte från tunnelbygget genom Hallandsåsen, vilket resulterade i att alla bolagets enheter blev miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Sedan drygt tio år senare, under finanskrisen.

“Den blev en trigger för oss – vad behöver vi göra för att överleva? 2008 började vi se hållbarhet som en affärsmöjlighet.”

Då utgjorde de gröna projekten omkring 10 procent av den svenska omsättningen, i dag är andelen drygt 75 procent.

Skanskas klimatmål i Sverige ligger nära politikens: år 2045 ska bolaget nå nettonoll, med en minskning på 85 procent av utsläppen. Resterande får vid behov kompenseras genom minusutsläpp på annat håll. Bolagets mål inkluderar dock hela värdekedjan, vilket gör det särskilt utmanande.

Enligt egna beräkningar kan man klara en halvering av utsläppen med känd och beprövad teknik. För klimatneutralitet krävs innovationer, där kolfri stål och cement blir av stor betydelse.

Hur ser du på att era mål är så beroende av innovationer som ni inte rår över?
“Vi är en stor aktör och kan påverka andra aktörer, särskilt här i Norden”, säger Anders Danielsson och framhåller krav på hållbarhet i offentliga upphandlingar som en nyckel.

Han kallar klimatmålen för tuffa, men realistiska. Sverige, med 25 procent av den totala omsättningen, ses som ett pilotfall. På övriga marknader finns interna CO2-mål – dock ännu hemliga.

Ändå kan Skanska ganska snart komma att höja klimatribban – rejält. Bolaget räknar i detta nu på möjligheten att ansluta sig till Science Based Targets, med målet att göra sin del för att uppvärmningen globalt inte ska överstiga 1,5 grader.

Är det realistiskt med 1,5 grad?
“Ja, annars skulle vi inte sätta upp det som ambition. Jag tror att det är det som behövs.”

Skanskas storlek medför ett extra ansvar. Men att vara en stor aktör innebär inte per automatik att arbetet blir enklare, resonerar Anders Danielsson.

“Ett stort bolag kan investera i ny utveckling och ny teknik. Samtidigt är det mer utmanande att driva förändringsarbete i en stor organisation.”

Ett av de områden där Skanska presterar sämst i rankningen är anti-korruption. I bagaget har man ett antal skandaler, men vd håller inte med om att arbetet är eftersatt. 

“Vi arbetar väldigt systematiskt. Vi har en uppförandekod för alla anställda och vi är anpassade till Transparency International.”

Ni har lämnat Brasilien och Ryssland. Beror det på korruptionen eller dåliga affärer?
“Det är en kombination. Vi kompromissar inte med vår uppförandekod. Är det så att vi inte kan göra affärer och vara lönsamma i ett land, då avstår vi hellre.”

Är det svårare med social hållbarhet?
“Det är nyare. Men vi kan bidra. Byggbranschen är näst största arbetsgivare efter vårdsektorn.”

Anders Danielsson lyfter ett projekt i Vivalla i Örebro, där långtidsarbetslösa fick praktik som bostadsbyggare, vilket i nästan vartannat fall ledde vidare till jobb.

Vad är ni sämst på i hållbarhetsarbetet?
“Vi har 40 projekt i Sverige där vi förbundit oss att jobba med social hållbarhet – av 2.000 projekt totalt. Där finns en outnyttjad potential.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?