1515
Annons

Skanskas miljömål ligger fast i krisen: ”En bit kvar”

Skanska har minskat sina koldioxidutsläpp med 28 procent på fem år. Byggbolaget har ändå långt kvar och arbetet fortsätter, trots coronakrisen.

”Det här görs inte i en handvändning”, säger Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska.

Foto:Banfa Jawla
Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska.
Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska.Foto:Banfa Jawla

Skanskas SKA B +1,05% Dagens utveckling styrelse satte i fjol upp målet att byggbolaget ska vara helt koldioxidneutralt senast 2045. Ett delmål är att utsläppen av växthusgaser i den egna verksamheten – bostadsutveckling och kommersiell fastighetsutveckling – ska halveras till 2030 jämfört med basåret 2015.

Målen ligger kvar, trots den senaste tidens turbulens i spåren av coronakrisen. 

”Än så länge har vi inte upplevt någon förändring vad gäller kunder eller investerares hållning i hållbarhetsfrågan”, säger Skanskas globala hållbarhetschef.

Bolaget har tagit några stora steg på vägen, de senaste fem åren har Skanska minskat koldioxidutsläppen i den egna verksamheten med 28 procent. 

”Det är en bit kvar, vår industri är ju en stor utsläppare och det är viktigt att vi är en del av lösningen”, säger Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska som understryker att bolaget verkar i en långsiktig industri. Det Skanska bygger i dag kommer ha en miljöpåverkan lång tid framöver. 

Bakom de senaste årens utsläppsminskning ligger bland annat elektrifiering av tunga maskiner och byte från fossila bränslen till biodrivmedel, men också en förbättrad resursanvändning och planering av till exempel transporter.

När de ”enkla” åtgärderna är genomförda, blir det svårare och svårare att trycka ned utsläppen. Exakt hur byggbolaget ska kunna bli helt koldioxidneutralt om 25 år vet inte Lena Hök.

”För att vi ska nå klimatmålet kommer det krävas innovationer”, säger hållbarhetschefen.

”Det kommer inte finnas en enda lösning, utan mängder med olika lösningar som vi måste vara med och jobba fram tillsammans med andra”, fortsätter hon.

Ett pilotprojekt byggbolaget gärna lyfter fram är den elektrifierade och digitaliserade bergtäkt som Skanska arbetat fram tillsammans med Volvo. Samarbetsprojektet har visat att det i princip går att radera ut koldioxidutsläppen och minska energiförbrukningen i bergtäkter. Men nu återstår arbetet att skala upp och testa tekniken på bolagets andra bergtäkter, något som ska börjar ske i år.

Andra lösningar som Skanska tagit fram är ”grön” betong som minskar koldioxidavtrycket med 50 procent, och cirkulär asfalt som har 75 procent mindre klimatpåverkan än vanlig asfalt som värms upp med eldningsolja. 

En annan väg för Skanska är att överföra kunskaper mellan bolagets olika marknader. Tekniker som minskar utsläppen i Sverige ska till exempel kunna implementeras i USA. 

”Man kan ju överföra kunskap från en marknad till en annan för att snabbt kunna gå framåt, det är en viktig del i vårt arbete”, säger Lena Hök.

Svensk Natoövning avslöjar säkerhetshot mot förnybar energi

Sverige har stått värd för världens första övning i att hantera hot mot förnybara energisystem. Övningen visade bland annat att branscherna för vind- och solkraft saknar mognad vad gäller säkerhetstänk. Men kraftslagen har också stora försvarsfördelar.

Bolag inom förnybar energi har ännu inte samma mognad som bolag inom traditionella kraftslag vad gäller säkerhetsfrågor, enligt RISE.
Bolag inom förnybar energi har ännu inte samma mognad som bolag inom traditionella kraftslag vad gäller säkerhetsfrågor, enligt RISE.Foto:Fredrik Sandberg/TT/Torbjorn Bergkvist

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera