1515
Annons

Skanska hållbarhets-vinnare igen

Fokus på partnerskap och innovationer har vässat Skanskas hållbarhetsarbete ytterligare det senaste året. Prioriterade hållbarhetsfrågor framöver är mångfald och jämställdhet.

Skanska, med hållbarhetschef Lena Hök, pekar ut mångfald och jämlikhet som viktiga frågor för hela branschen.
Skanska, med hållbarhetschef Lena Hök, pekar ut mångfald och jämlikhet som viktiga frågor för hela branschen.Foto:Banfa Jawla

Hållbara bolag 2019: Alla listor bransch för bransch  (Obs extern länk!)

Ökad tydlighet kring hur hållbarhetsprestandan påverkar Skanskas SKA B -1,63% Dagens utveckling affärsmöjligheter och vice versa – det tror Skanskas hållbarhetschef Lena Hök är en av nycklarna till att hennes bolag rankas högst av de svenska börsbolagen inom kapitalvaror i Hållbara Bolag 2019.

I år har Hållbara bolag även undersökt hur de svenska börsbolagen arbetat med gröna obligationer. Det är ett område där Skanska varit väldigt aktiva, säger Lena Hök. 

”Eftersom vi integrerar hållbarhet med affären har vi också integrerat det i våra investeringslösningar. Vi fortsätter nu att titta vidare på hur vi kan leverera på finansmarknadens vilja och möjligheter att bidra till en hållbar utveckling”, säger Lena Hök.

Partnerskap och innovation inom hållbarhet är andra saker som Lena Hök menar att Skanska blivit bättre på det senaste året. Som exempel nämner hon ett partnerskap med Volvo som gör att Skanska kan driva bergtäkter med hjälp av elektrifierade tunga maskiner. Ett annat exempel är ett partnerskap med Washington university och Microsoft kring ett digitalt verktyg som mäter koldioxidavtrycket från material.

Frågor som alltid står högt på Skanskas priolista är enligt Lena Hök antikorruption, arbetsmiljö samt miljö och klimatfrågor. En viktig framtidsfråga för hela branschen är mångfald och jämställdhet. 

”Vi vill skapa en större mångfald. Vi tittar särskilt på jämställdhetsfrågan. Det handlar dels om hur vi kan skapa goda förutsättningar för att attrahera människor av olika kön, bakgrund och kompetenser. För att få riktigt högpresterande team, så är en blandning av perspektiv avgörande. Vår bransch står inför ett stort skifte där digitalisering, robotisering och klimat påverkar hur hela vår marknad fungerar framåt. Vi måste attrahera talanger och kompetenser som traditionellt inte skulle ha sökt sig till byggindustrin utan kanske snarare till heta tech bolag och startups.”, säger hon.

Lena Hök berättar att Skanska är mycket vana vid rankningar och att bolaget globalt sett rankas nästa varje vecka, främst av olika finansföretag. Vad det gäller Hållbara Bolag tycker hon att det är en bra rankning som fyller en funktion.  

”Det är viktigt att rankningar blir bättre på att synliggöra och utvärdera hållbarhetsarbetet kopplat till företagets prestanda. Här tycker jag att rankningen Hållbara Bolag gör ett bra jobb”, säger hon. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?