ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Sju partier: AP-fonderna bör flytta fossila tillgångar

  • Foto: Hasan Jamali

En majoritet av riksdagens partier anser att AP-fondernas kapital ska flyttas från fossil verksamhet till långsiktigt hållbara lösningar, visar en enkät från Greenpeace.

Anser partierna att AP-fondernas investeringar ska vara förenliga med Parisavtalet och flyttas från fossil verksamhet till långsiktigt hållbara lösningar?

Ja, svarar sju av nio tillfrågade partier, då Greenpeace ställt frågan. 

Bara Moderaterna anger ”nej” i organisationens enkät. Så här motiverar M sitt ställningstagande:

”Självklart ska AP-fonderna så långt som möjligt investera i projekt som är långsiktigt hållbara, men vi är tydliga med att det inte ska göra avkall på det övergripande målet om högsta möjliga avkastning. Detta är alla partier i pensionsgruppen överens om.”

Enkäten skickades till samtliga riksdagspartier plus Feministiskt initiativ

Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace, tolkar resultatet som att Sverige för första gången har en blocköverskridande politisk majoritet i riksdagen för att de statliga AP-fonderna ska flytta pengarna bort från fossil verksamhet. Enligt organisationen rör det sig – bara i de hundra företag med störst CO2-avtryck globalt – om cirka 13 miljarder kronor. 

”Det är oerhört glädjande. Vi har tidigare haft en stabil majoritet för att investeringarna ska ske hållbart och etiskt. Men nu får vi också svart på vitt att man anser att fonderna konkret ska sälja av sitt fossila innehav.”

Regeringens förslag för ökad hållbarhet och ändrade placeringsregler för första till fjärde AP-fonderna överlämnades nyligen till lagrådet. Ambitionen är att de första förändringarna ska träda i kraft vid årsskiftet. 

Greenpeace anser dock inte att de skrivningarna ligger i linje med de signaler partierna nu skickar:

”De nya reglerna innehåller inget uttryckligt förbud mot fossila investeringar. Jag förväntar mig att man i kommande proposition uttryckligen betonar att syftet är att AP-fondernas investeringar ska flyttas från fossil verksamhet för att ligga i linje med globala klimat- och hållbarhetsmål.

På frågan om partierna anser att klimat och miljö ska vara den ram inom vilken avkastning eftersträvas anger fem av åtta svarande partier ”ja”. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna svarar ”nej”. 

Här använder S en motivering liknande M gjorde i föregående fråga:

”Förvaltningen ska främja en hållbar utveckling utan att göra avkall på det övergripande målet om att maximera avkastning i förhållande till risk”, skriver partiet i en kommentar. 

Centerpartiet poängterar riskerna med att binda tillgångar i fossila resurser, men framhåller också att ”klimat och miljö inte är de enda parametrarna att ta hänsyn till” och hänvisar till individuella bedömningar. 

Liberalerna anger i sitt svar att AP-fondernas övergripande mål är att säkra det svenska pensionssystemets stabilitet, vilket gör att ”god avkastning” måste vara prioriterat. 

”Bara tre partier tycker att vinstmaximering ska överordnas klimat- och miljömål. En majoritet vill att nuvarande mål där avkastning är överordnat ska tas bort. Vilket är rimligt med hänsyn tagen till Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål”, säger Rolf Lindahl. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer