1515

Siemens Gamesa: 2030 kan grön vätgas konkurrera med olja

Vindkraft kommer göra det möjligt att få fram grön vätgas på samma prisnivå som fossila energislag till 2030, enligt ett white paper som publicerats av den spansk-tyska Vestas-konkurrenten Siemens Gamesa.

Foto:Di

Vätgas ses av politiker och via ett framväxande industriellt intresse som en möjliggörare för omställningen till ett grönt energisystem. Men kostnaden för att göra vätgasen grön har ifrågasatts, då det i dag är betydligt billigare att framställa via användandet av fossila bränslen.

Siemens Gamesa menar dock att det går att nyttja landstående vindkraftsturbiner för att ge kraft till elektrolysörer som producerar vätgas genom att spjälka vatten, och att det därigenom ska finnas ett helt grönt prismässigt alternativ för vätgasen 2030.

Läs även: Sverige inte redo när nya energins rockstjärna gör entré

Vad avser havsbaserad vindkraft kommer den gröna vätgasen kunna produceras konkurrensmässigt jämfört med fossilenergi från 2035, enligt bolaget. Prognoserna har tagits fram med hjälp av vad som beskrivs som ”rimliga antaganden” för koldioxidkrediter som kan säljas till utsläppande aktörer.

För att förverkliga prognoserna krävs dock insatser från myndigheter och industrin som snabbar på utvecklingen av den förnybara energibranschens kapacitet. Det behövs en leverantörskedja och stöttande infrastruktur, menar Siemens Gamesa.

”Utmaningarna är icke att underskatta för att nå målet om att producera grön vätgas i den skala som krävs för att nå klimatmålen till 2050”, skriver bolaget.

Elektrolysörer och batterier för kraftlagring kan också adderas till befintliga vindparker och de parker som ligger nära industrier som har en vätgasefterfrågan ska i Siemens Gamesas mening vara de som första att börja producera.

Siemens Gamesa har redan påbörjat utvecklingen av en prototypturbin som ska producera vätgas. Detta projekt har nu tillerkänts större resurser för att accelerera snabbare. Målet är att turbinen ska vara klar inom fem år. Kort därefter ska en första industriell vind-till-vätgas-park kunna upprättas.

Flera nordiska bolag bedriver utveckling inom elektrolysörer. Störst är norska Nel, medan också svenska Metacon har införlivat viss elektrolysörverksamhet det senaste året. I Norge finns också de börsnoterade sektorbolagen Everfuel och Hydrogenpro. 

På andra sidan av värdekedjan finns bolag som svenska Powercell, Cell Impact och Impact Coatings inom olika delar leverantörskedjan för de bränsleceller som omsätter vätgasen till energi inom allt från tunga fordon till hushåll. Volvo och Daimler har ett samarbete på området. 

Applikationsnyttan undersöks också inom stålbranschen, där bland andra SSAB har projekt för att försöka byta ut det klimatfarliga kolet mot vätgas i smältverken.


Innehåll från RicohAnnons

Global expertis och nära kundrelationer – Ricoh stöttar företag på den digitala resan

Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.
Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.

Redan för ett år sedan lanserade Ricoh kampanjen ”Work Together Anywhere” och sedan dess har behovet av att kunna arbeta på distans och digitalisera verksamheten blivit än mer centralt för företag runtom i världen. Med musklerna hos ett stort, globalt företag levererar Ricoh dagligen personlig service och den senaste tekniken för digitala helhetstjänster på den moderna arbetsplatsen. – Tack vare våra partnerorganisationer kan vi vara stora men ändå nära, och alltid i framkant, säger Peter Källgren, Head of Business Communication Services, på Ricoh. 

Den accelererande digitaliseringen kan innebära stora möjligheter för företag, men det förutsätter att man har tid och resurser att hänga med i utvecklingen – något som inte alltid är så enkelt när den egna verksamheten kräver ens fulla uppmärksamhet. Ricoh är i många avseenden en global jätte men när det kommer till kundrelationer är den personliga kontakten viktig, något som också möjliggörs av ett rikstäckande nät av partners och återförsäljare.

– De flesta vet inte hur de ska ta det första steget och många står och stampar. Då kan man alltid konsultera oss och så sätter vi ihop en helhetslösning som fungerar oavsett vad det är för verksamhet och oavsett var kunden sitter, säger Magnus Iden, National Sales Manager Indirect and SMB Channel.

Man räknar med att ungefär 30% kontorsyta kommer minska efter att coronapandemin är över. De nya sätten att arbeta, i digitala mötesrum på distans, har gjort att hela digitaliseringsresan fått en enorm skjuts, och inte minst i Sverige. Det har även ökat intresset för och vikten av video. 

– När det gäller inställningen till hemarbete ligger vi långt fram i Sverige, vilket ställer ytterligare krav på att tekniken på ett funktionellt sätt måste kunna hanteras från hemmaplan. Det är också viktigt med tillgång till system och dokument, säger Mats Lundin, National Sales Manager MA. 

Skräddarsydda lösningar

De nya behoven har drivit på affärsområdet rejält för Ricoh. Nya tider kräver nya rutiner och ny teknik såväl i mötesrummen som i hemmet. I den breda produktportföljen finns väl utarbetade kommunikationstjänster.

– Vi kan hjälpa till med väldigt mycket. Vi analyserar statistik för hur man bäst effektiviserar hela kontorsytan, hur man sprider kunskap, hur man bäst utnyttjar konferensrummen och övriga ytor. Vi arbetar väldigt användaranpassat och kan skräddarsy en lösning – avancerad eller enklare – beroende på hur behoven ser ut. Ibland blir det en lösning för alla och ibland en anpassad lösning, till exempel per avdelning, säger Torbjörn Häggmark, Sales Specialist CS.

Global support

Ricohs långa erfarenhet av att stötta bolag i alla storlekar på deras digitaliseringsresa innebär att de har ett brett team av experter. Med sitt globala nätverk och gränsöverskridande supportfunktion har de kapacitet att serva kunder överallt, oavsett var i världen de befinner sig – något som speglas i fjolårets kampanj ”Work Together Anywhere”. Kampanjen  togs fram för att hjälpa kunder med insikter, vägledning och service från Ricohs nätverk av experter, tekniker, installatörer, och partners över hela världen. 

– Vårt arbete går ut på att hjälpa företag att digitalisera och möjliggöra att arbeta effektivt i hybridmöten, på kontoret och på distans. Ska man lyckas med digitalisering måste det vara samma förutsättningar oavsett om man sitter på huvudkontoret, ett lokalt säljkontor eller hemma, avslutar Peter.

Fakta

Ricoh är ett globalt bolag med totalt 100 000 anställda i 200 länder. Med våra unika styrkor och all vår kapacitet hjälper vi företag att anpassa och förenkla sina arbetsflöden. Låt dina anställda använda sin arbetstid till det som de är bäst på, i en arbetsmiljö som är flexibel, samarbetsinriktad, effektiv och säker.

Läs mer på www.ricoh.se

 

Mer från Ricoh

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ricoh och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?