ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Tema: Handel

Shoppa med nollad klädbudget: ”finns möjligheter att gå plus”

  • Anna Rydne driver livsstilsbloggen Annas kemtvätt och är aktuell med boken ”Urban Eco”. Foto: Privat
  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Tjäna pengar på din klädkammare! Second hand-proffset Anna Rydne, aktuell med boken ”Urban Eco” som guidar till en livsstil utan avfall, tipsar om hur du skapar en cirkulär garderob.  

Anna Rydne, författare och zero waste-guru, uppdaterar sin garderob kontinuerligt men har ändå hårdbantat sin shoppingbudget tack vare nollavfallsfilosofin. 

”Jag ser min garderob som temporär. Den hålls i cirkulation och ska bara innehålla det jag använder, så jag rensar ut ofta.”

Med den principen kan man alltså släppa tanken på en perfekt garderob?
”Ja, för min del passar det bra. Jag är flyktig i smaken och satsar inte på 'nyckelplagg' som många modeorakel förespråkar. Att lägga massor av pengar på 'klassiker' passar inte mig.”

När vet man att det är dags för ett plagg att byta ägare?
”Om plagget bara hänger i garderoben tycker jag att det kan sättas i rotation och gå till någon som uppskattar det bättre.”

Vilka är dina tips för att hitta guldkornen?
”Satsa på bra material, som tröjor i ylle eller blusar i siden. Känn på plaggen och fokusera på färger eller mönster som du gillar när du letar”, säger Anna Rydne och forsätter:  

”Man måste ha tid att stå och bläddra bland galgarna och att titta in i butikerna regelbundet. Det går sällan att hitta en topp snabbt när man ska gå på fest.”

Finns det något typiskt nybörjarmisstag?
”Att fokusera för mycket på märken och bara köpa ett plagg för att man vet att de kostar mycket i butikerna. Men om man säljer kläderna vidare kan man tjäna en hacka. Det finns möjligheter att gå plus på sin garderob.”

Vilket är ditt bästa fynd hittills?
”Klassiska plagg, till exempel en svart blus med knyt som jag ofta har på mig.”

Du har också hittat en Chanel-kappa?
”Den köpte jag på Myrorna för 550 kronor, men den är inte mitt bästa fynd eftersom jag använder den så sällan.”

Finns det någonting du inte handlar second hand?
”Trosor, men det finns å andra sidan inte heller. Annars köper jag det mesta – till och med en bh har jag hittat.”

Hur stor är din shoppingbudget?
”I snitt handlar jag för cirka 500 kronor per gång. Då kommer jag hem med jättemycket kläder till både mig och barnen. Ett vuxenplagg på Stadsmissionen eller Myrorna kostar sällan mer än 50 till 60 kronor. Barnplagg är ännu billigare.”

Finns det fördomar mot second hand-shopping?
”Ja, att kläder är fläckiga, noppiga och trasiga. Butikerna är väldigt bra på att rensa ut. Dessutom vet man att kvaliteten är bra om ett plagg fortfarande är snyggt efter många tvättar.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies