Annons

SEB satsar på grönt riskkapital - ska jaga klimatets Spotify

SEB vill hitta miljöteknikens Spotify. Nu startar banken SEB Greentech, för att investera i nordiska bolag inom klimat och miljö.

Sara Öhrvall, chef för digitalisering på SEB.
Sara Öhrvall, chef för digitalisering på SEB.Foto:Jesper Frisk
Markus Hökfelt, chef för SEB Greentech.
Markus Hökfelt, chef för SEB Greentech.Foto:Louise Nylund/SEB

Storbanken SEB SEB A +0,38% Dagens utveckling har de senaste åren gjort sig kända som en strategisk investerare i startupbolag inom fintech. Nu får bankens ”investeringslåda”, SEB Ventures, en grön syster i form av nystartade SEB Greentech, med målet att investera i nordiska bolag inom klimat och miljö.

”Sverige ligger långt fram inom greentech, samtidigt kan det kapital som investeras i sektorn inte på långa vägar mäta sig med nivån på annat riskkapital. Det förvånar mig, inte minst med tanke på den globala omställningsagendan på klimatområdet”, säger Sara Öhrvall.

Hon är chef för digitalisering på SEB och har ett övergripande ansvar för bankens hållbarhetstransformation.

SEB Greentech har ett investeringskapital på 300 miljoner kronor, som kan komma att öka till 1 miljard kronor i takt med att man identifierar bolag att investera i. Enligt banken kan det till exempel handla om investeringar inom förnybar energi, energilagring, vatten- och jordbruksteknik, cirkulära affärsmodeller och avfallshantering.

2016 valde SEB:s riskkapitalarm att fokusera på investeringar i fintech, delvis eftersom det låg nära bankens kärnområde. Har ni tänkt om?

”Faktum är att många av de lösningar som just nu utvecklas på klimatområdet bygger på data och artificiell intelligens, och sådana tjänster är vi i banken definitivt intresserade av att applicera på vår egen verksamhet. Även bolag vars verksamhet ligger utanför våra kärnområden kommer vi kunna stötta, både genom kunskap men också genom att skapa en mötesplats mellan dem och våra bolagskunder”, säger Sara Öhrvall.

SEB Greentech kommer att ledas av Markus Hökfelt, som rekryteras från rollen som fondchef för Almi Invests Greentechfond. 

Greentech, som tidigare kallades cleantech, är en sektor som det senaste decenniet haft svårt att locka kapital. En anledning som brukar lyftas fram är att många investerare brände sig på sektorn under cleantech-boomen 2005-2009. 

Andra orsaker är att tekniken bolagen utvecklar ofta är kapitalintensiv och att investeringshorisonten kan vara längre än för traditionella riskkapitalinvesteringar, menar Markus Hökfelt.

”Inom riskkapitalinvestering räknar man ofta med en tidshorisont på 3-5 år. För investeringar i miljöteknik kan det handla om upp till sju år. Det kräver tålamod”, säger han.

Sverige har en historia av att producera starka bolag inom it-och teknik, men än så länge finns ingen motsvarighet till Spotify på greentech-sidan, menar Markus Hökfelt.

”Men något håller definitivt på att hända. Det finns många spännande mindre bolag, men också en grupp företag som satsat på hårdvarutung spjutspetsforskning och som nu har några år på nacken. Jag ser en stor potential till uppsida”.

 

 


Innehåll från AmnioticsAnnons

Nästa generations terapimetoder utvecklas genom stamceller från fostervatten

Amniotics är ett biofarmaceutiskt bolag som grundades 2015 av tre experter inom neonatal- och stamcellsforskning vid Lunds Universitet. Bolaget har under åren av forskning utvecklat en teknologi som gör att man kan framställa organspecifika mesenkymala stamceller av neonatal kvalitet från fostervatten. 

Amniotics tre grundare barnläkare Marcus Larsson, förlossningsläkare Andreas Herbst och stamcellsspecialist Niels-Bjarne Woods upptäckte en ny typ av stamceller i fostervatten. Stamceller vars unika egenskaper är utmärkta för applikationer inom regenerativ medicin. Sedan starten har Amniotics utvecklat och tagit patent på en apparat med vilken man kan utvinna stamceller och mänsklig lungsurfaktant från fostervatten. Lungsurfaktant är ämnet som omger insidan av lungblåsorna och ger den nödvändiga elasticiteten för att vävnaden ska kunna expandera när man andas. Med Amniotics metod kan fostervatten, som annars inte utnyttjas utan bara kastas bort, bidra till banbrytande insikter och vård för patienter med svårbotade sjukdomar.

Långsiktig satsning för framtida terapimetoder

Idag satsar Amniotics långsiktigt för att ta fram nästa generations terapimetoder tänkta att bota sjukdomar som idag saknar botemedel. Amniotics har nyligen haft inspektioner av Svenska Läkemedelsverket för godkännande av produktion. Tillväxtpotentialen är enorm då mesenkymala stamceller har visat sig hjälpa till att läka skadade organ och vävnader, kan modulera skadliga inflammatoriska processer i ett brett spektrum av sjukdomar och har egenskaper som fyller ett antal medicinska behov.

– I vår prekliniska forskning ser vi att mesenkymala stamceller är anti-inflammatoriska, immunmodulerande och har anti-fibrotiska och regenerativa egenskaper. Cellerna förökar sig snabbt och de har en hög verkningsgrad vilket bidrar till möjlig vävnadsnybildning. Till skillnad från andra stamcellsmetoder kan vår teknik särskilja neonatala organspecifika stamceller som kan appliceras för vård av en sjuk eller skadad vävnad med samma organspecifika egenskaper, säger Kåre Engkilde, VD Amniotics.

Patenterad och säker teknik

Att extrahera stamcellerna från fostervattnet är en process i flera steg. Första steget är att extrahera och samla upp fostervattnet från ett planerat kejsarsnitt. Det görs med en patenterad och CE-märkt apparat som penetrerar fosterhinnan och samlar upp fostervattnet. En process som tar ungefär 90 sekunder och som på inget sätt innebär en risk för barnet eller mamman. Nästa steg är att transportera fostervattnet till Amniotics anläggning med laboratorium och renrum för GMP (Good Manufacturing Practice) produktion. Där filtreras fostervattnet och de olika mesenkymala neonatala celler som är organrelevanta selekteras. Att kunna extrahera och särskilja flera olika celler gör det från en fostervattensextration går att utveckla behandling för flera olika organspecifika sjukdomar. 

– När barnet ligger i fostersäcken är det omslutet av fostervatten. Det innebär att alla vävnader som är i kontakt med fostervattnet avger celler som samlas i fostervattnet. De mesenkymala stamcellerna i fostervattnet är därför fler och i större mängd jämfört med exempelvis stamceller från navelsträng, säger Kåre Engkilde.

När de organspecifika stamcellerna isolerats, odlas de för att skapa tillräckligt många celler för att kunna behandla patienter. När önskad mängd är uppnådd stoppas odlingsprocessen och cellerna fryses för att vara redo för patientbehandling. 

Framtida tillväxtmarknad

Möjligheten för terapeutiska mesenkymala stamceller accelererar snabbt och har en ökning på kring 10 procent per år globalt. Just nu arbetar Amniotics för att inleda kliniska prövningar inom fyra cellområden, lungor, hud, njure och hjärna vid den egna GMP-produktionsanläggningen.

– För oss är det viktigt att producera celler mot olika terapeutiska indikationer där det finns ett värde ur medicinsk synpunkt. Vi har en bred terapeutisk potential och är intresserade av investerare som kan bidra till att vår forsknings stora potential utvecklas till livsförändrande behandlingar för behövande patienter, säger Kåre Engkilde.

Om Amniotics

Amniotics är ett företag som startade 2015, baserat på forskning från Lunds Universitet. Amniotics utvecklar unika läkemedel för indikationer med ej uppfyllda medicinska behov.

www.amniotics.com 

 

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?