Hoppa till innehållet

Annons

SEB satsar på grönt riskkapital - ska jaga klimatets Spotify

SEB vill hitta miljöteknikens Spotify. Nu startar banken SEB Greentech, för att investera i nordiska bolag inom klimat och miljö.

Sara Öhrvall, chef för digitalisering på SEB.
Sara Öhrvall, chef för digitalisering på SEB.Foto:Jesper Frisk
Markus Hökfelt, chef för SEB Greentech.
Markus Hökfelt, chef för SEB Greentech.Foto:Louise Nylund/SEB

Storbanken SEB SEB A +0,79% Dagens utveckling har de senaste åren gjort sig kända som en strategisk investerare i startupbolag inom fintech. Nu får bankens ”investeringslåda”, SEB Ventures, en grön syster i form av nystartade SEB Greentech, med målet att investera i nordiska bolag inom klimat och miljö.

”Sverige ligger långt fram inom greentech, samtidigt kan det kapital som investeras i sektorn inte på långa vägar mäta sig med nivån på annat riskkapital. Det förvånar mig, inte minst med tanke på den globala omställningsagendan på klimatområdet”, säger Sara Öhrvall.

Hon är chef för digitalisering på SEB och har ett övergripande ansvar för bankens hållbarhetstransformation.

SEB Greentech har ett investeringskapital på 300 miljoner kronor, som kan komma att öka till 1 miljard kronor i takt med att man identifierar bolag att investera i. Enligt banken kan det till exempel handla om investeringar inom förnybar energi, energilagring, vatten- och jordbruksteknik, cirkulära affärsmodeller och avfallshantering.

2016 valde SEB:s riskkapitalarm att fokusera på investeringar i fintech, delvis eftersom det låg nära bankens kärnområde. Har ni tänkt om?

”Faktum är att många av de lösningar som just nu utvecklas på klimatområdet bygger på data och artificiell intelligens, och sådana tjänster är vi i banken definitivt intresserade av att applicera på vår egen verksamhet. Även bolag vars verksamhet ligger utanför våra kärnområden kommer vi kunna stötta, både genom kunskap men också genom att skapa en mötesplats mellan dem och våra bolagskunder”, säger Sara Öhrvall.

SEB Greentech kommer att ledas av Markus Hökfelt, som rekryteras från rollen som fondchef för Almi Invests Greentechfond. 

Greentech, som tidigare kallades cleantech, är en sektor som det senaste decenniet haft svårt att locka kapital. En anledning som brukar lyftas fram är att många investerare brände sig på sektorn under cleantech-boomen 2005-2009. 

Andra orsaker är att tekniken bolagen utvecklar ofta är kapitalintensiv och att investeringshorisonten kan vara längre än för traditionella riskkapitalinvesteringar, menar Markus Hökfelt.

”Inom riskkapitalinvestering räknar man ofta med en tidshorisont på 3-5 år. För investeringar i miljöteknik kan det handla om upp till sju år. Det kräver tålamod”, säger han.

Sverige har en historia av att producera starka bolag inom it-och teknik, men än så länge finns ingen motsvarighet till Spotify på greentech-sidan, menar Markus Hökfelt.

”Men något håller definitivt på att hända. Det finns många spännande mindre bolag, men också en grupp företag som satsat på hårdvarutung spjutspetsforskning och som nu har några år på nacken. Jag ser en stor potential till uppsida”.

 

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera