Storbanken SEB SEB A +0,79% Dagens utveckling har de senaste åren gjort sig kända som en strategisk investerare i startupbolag inom fintech. Nu får bankens ”investeringslåda”, SEB Ventures, en grön syster i form av nystartade SEB Greentech, med målet att investera i nordiska bolag inom klimat och miljö.
”Sverige ligger långt fram inom greentech, samtidigt kan det kapital som investeras i sektorn inte på långa vägar mäta sig med nivån på annat riskkapital. Det förvånar mig, inte minst med tanke på den globala omställningsagendan på klimatområdet”, säger Sara Öhrvall.
Hon är chef för digitalisering på SEB och har ett övergripande ansvar för bankens hållbarhetstransformation.
SEB Greentech har ett investeringskapital på 300 miljoner kronor, som kan komma att öka till 1 miljard kronor i takt med att man identifierar bolag att investera i. Enligt banken kan det till exempel handla om investeringar inom förnybar energi, energilagring, vatten- och jordbruksteknik, cirkulära affärsmodeller och avfallshantering.
2016 valde SEB:s riskkapitalarm att fokusera på investeringar i fintech, delvis eftersom det låg nära bankens kärnområde. Har ni tänkt om?
”Faktum är att många av de lösningar som just nu utvecklas på klimatområdet bygger på data och artificiell intelligens, och sådana tjänster är vi i banken definitivt intresserade av att applicera på vår egen verksamhet. Även bolag vars verksamhet ligger utanför våra kärnområden kommer vi kunna stötta, både genom kunskap men också genom att skapa en mötesplats mellan dem och våra bolagskunder”, säger Sara Öhrvall.
SEB Greentech kommer att ledas av Markus Hökfelt, som rekryteras från rollen som fondchef för Almi Invests Greentechfond.
Greentech, som tidigare kallades cleantech, är en sektor som det senaste decenniet haft svårt att locka kapital. En anledning som brukar lyftas fram är att många investerare brände sig på sektorn under cleantech-boomen 2005-2009.
Andra orsaker är att tekniken bolagen utvecklar ofta är kapitalintensiv och att investeringshorisonten kan vara längre än för traditionella riskkapitalinvesteringar, menar Markus Hökfelt.
”Inom riskkapitalinvestering räknar man ofta med en tidshorisont på 3-5 år. För investeringar i miljöteknik kan det handla om upp till sju år. Det kräver tålamod”, säger han.
Sverige har en historia av att producera starka bolag inom it-och teknik, men än så länge finns ingen motsvarighet till Spotify på greentech-sidan, menar Markus Hökfelt.
”Men något håller definitivt på att hända. Det finns många spännande mindre bolag, men också en grupp företag som satsat på hårdvarutung spjutspetsforskning och som nu har några år på nacken. Jag ser en stor potential till uppsida”.