Salen var fullsatt när Agenda 2030-delegationen på måndagsförmiddagen överlämnade sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP), tillika vice statsminister.
Ett antal förslag presenterades av ordförande Ingrid Petersson, generaldirektör för Formas:
* Ett riksdagsbundet mål för 2030.
”Vi tror att det är viktigt att riksdagen beslutar att man vill genomföra agendan och genomföra hållbarhet. Man har riksdagsbundna mål på många områden, men inte på helheten”, kommenterade Ingrid Petersson.
* En samlad redovisning av Agenda 2030 i den statliga budgeten.
”Det som får allt att snurra är budgeten. Det är viktigt att man har en bilaga där man redovisar Agenda 2030-målen samlat. Det hindrar inte att man sen gör det under varje utgiftsområde.”
* En Agenda 2030-kommitté för framtagande av förslag och fortlöpande utvärdering.
”Här tänker vi oss någonting liknande finanspolitiska rådet eller klimatpolitiska rådet, som sitter utanför och ser om det som sker är tillräckligt. Så att inte myndigheter och regeringen utvärderar sig själva.”
Delegationen vill också att staten ska få stärkta förutsättningar i sitt arbete för Agenda 2030-målen. Agendan, föreslår man, ska in i det förvaltningspolitiska målet, hållbar utveckling ska in i myndighetsförordningen och offentliga utredningar och man vill se hållbar upphandling.
Konkreta förslag i sakfrågor hade delegationen dock valt bort i sitt arbete.
”Det är jätteviktigt att hållbar utveckling går in i kärnan i varje process, i varje organisation. Att det blir en naturlig del av varje organisations DNA. Hållbar utveckling är inte ett projekt. Det är något som alla i organisationen behöver jobba med”, sa Ingrid Petersson.
Sverige har goda förutsättningar, konstaterade hon, och brukar ligga i topp vid internationella jämförelser.
”Jag är dock inte lika säker på att att vi skulle ligga i topp om man tittar på förändringen 2015–2019. Många länder jobbar väldigt aktivt med agendan. Vi får inte bli feta katter som inte jagar. Vi måste jaga ordentligt på det här.”
Sverige har dessutom ett näringsliv som till stor del är med på noterna.
”Företagen säger att arbetar vi inte med agendan så kommer vi inte att ha någon marknad. Och är man först så får man bättre marknadsförutsättningar”, kommenterade Ingrid Petersson.
Agenda 2030-delegationen består av personer från ett brett spektrum av samhället, från forskning och politik till näringslivet.
En av ledamöterna är Henrik Henriksson, vd och koncernchef för Scania. Han framhöll att hållbarhet är den största utmaningen som mänskligheten står inför. Och så pekade han på vikten av långsiktighet och parlamentarisk samstämmighet:
”Annars får vi inte till de investeringar som kräver att man måste ha ett antal år på sig att få tillbaka den investering som man gör”, sa han och lyfte fram den ryckighet som varit inom transportsektorn som ett exempel.
”Vi måste ha långsiktiga spelregler, precis som vi har inom försvarspolitiken och pensionssystemet. Det är helt obegripligt att vi inte tänkt så tidigare.”
Henrik Henriksson berättade också att han under arbetets gång fått lära sig den politiska vokabulären. Och att det han först inte tyckte var tillräckligt alla gånger, med ”den nya ordboken”, visade sig vara kraftfulla förslag.
”Det här är ett aggressivt förslag, det här är ett framåtlutat förslag. Här håller vi inte igen.”