Annons

Scania sätter elmotor i 83 år gammalt fartyg

Lastvagnstillverkaren Scania sätter en elhybridmotor i ett klassiskt Mälarfartyg. Nu kan 83 år gamla M/S Rex köra på el, alldeles ljudlöst.

Foto:Pressbild

M/S Rex af Stockholm sjösattes redan sommaren 1937 på Lödöse varv i Lilla Edet, då under namnet M/S Vesta. 

Efter många år på västkusten och i Norge trafikerar M/S Rex sedan 2018 Mälaren som pendlarbåt på uppdrag av Storstockholms Lokaltrafik, SL. 

Under vintern har det 83-åriga fartyget byggts om för elhybriddrift inför sommarens trafik.

M/S Rex har utrustats med Scanias 13-liters dieselmotor i kombination med en elmotor. Det är första gången lastvagnstillverkaren tar hård- och mjukvara från fordonsvärlden till marin miljö.

”Det har gått fantastiskt bra. Fartyget går att köra två timmar på el samtidigt som det har våra dieselmotorer också”, säger Torben Dabrowski, Sales Director Marine, Scania Engines.

Effekten är 240 kW i kontinuerlig drift eller 290 kW i korta perioder. Det krävs cirka 100 kW i kraft för att driva fartyget i marschfart, vilket betyder att fartyget kan köra omkring två timmar i 8 knop på ren eldrift. 

Batterierna med en kapacitet på 350 kW kan också laddas under drift och båten kan drivas av enbart dieselmotorer eller av el, eller av båda samtidigt.

”Erfarenheterna hittills är positiva”, säger Fredrik Liw, teknisk chef på Blidösundsbolaget som kör på trafiken åt SL. 

”Mycket utveckling och provning kvarstår men vi kan minska CO2-utsläppen med upp till 47 procent om även infrastrukturen kommer på plats.”

M/S Rex som kan ta upp till 150 resenärer går i daglig trafik mellan Tappström på Ekerö och Stadshuset i Stockholm. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?