1515

Saudiarabien ska nå klimatmål – om 40 år

En av världens största oljeproducenter ska försöka nå nettonollutsläpp 2060.

Beskedet från Saudiarabien är vältajmat – en dryg vecka före klimatmötet COP26 och efter en läcka som pekar på att landet vill bromsa omställningen från fossila bränslen.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.Foto:Amr Nabil

Med bara dagar kvar till FN:s klimatkonferens, som inleds i Glasgow den 31 oktober, anordnar Saudiarabien ett eget evenemang som ska sätta ljuset på kungadömets gröna mål.

Saudiarabien – som har skrivit under Parisavtalet – har kritiserats för att agera för långsamt i klimatarbetet. Olje- och gasexporten utgör fortfarande ryggraden i ekonomin, trots kronprins Mohammed bin Salmans försök till diversifiering för att minska beroendet av fossila bränslen. 

Målsättningen är att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2060, meddelar nu kronprinsen i en kommentar i samband med mötets öppnade i Riyadh. Utsläppen ska minskas med över 270 miljoner ton per år till 2030, vilket är mer än dubbelt så mycket än det tidigare målet på 130 miljoner ton.

Saudiarabien ansluter sig också till ett globalt initiativ för att få ner metangasutsläppen med 30 procent till 2030, skriver nyhetsbyrån AFP.

För att nå utsläppsmålen lägger Saudiarabien stort fokus på sätt att lagra och avskilja koldioxid, uppger Mohammed bin Salman, enligt nyhetsbyrån AP. Det är ett tillvägagångssätt som har lovordats för möjlig klimatnytta – men som också kritiseras för att vara opålitligt och inte ta itu med kärnproblemet: att minska utsläppen.

Kronprinsens tillkännagivande avser dessutom endast Saudiarabiens insatser på hemmaplan och påverkar inte kungadömets aggressiva investeringar i olja och export av fossila bränslen till Asien och andra regioner.

Fossila bränslen som olja, kol och gas är den avgörande källan till utsläppen av växthusgaser. För att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader, helst 1,5 grader, måste utsläppen vända ner snabbt. Det gör de inte just nu – utan de klimatbeslut som världens länder har fattat pekar mot en uppvärmning på 2,7 grader, varnar FN. 

Klimatmötet i Glasgow har beskrivits som ”världens sista bästa chans” för att förhindra att den globala uppvärmningen når farliga nivåer. Regeringar och företag väntas ta tillfället i akt och presentera nya åtaganden för att minska sina utsläpp.

Saudiarabien finns dock bland de länder som lobbar för att bromsa klimatomställningen, enligt mediebolaget BBC som har gått igenom tiotusentals läckta kommentarer till FN:s klimatpanel IPCC:s kommande rapport. Av de framgår att länder som Saudiarabien, Japan och Australien hävdar att världen inte behöver minska användandet av fossila bränslen så snabbt som ett utkast till rapporten rekommenderar.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?