ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Satsning på pilotanläggning för lagring av fossilfri vätgas

  • Foto: Martina Huber

SSAB, LKAB och Vattenfall, ägarna bakom Hybrit-initiativet, investerar 150 miljoner kronor och Energimyndigheten bidrar med nära 50 miljoner kronor, i byggandet av ett lager för vätgas vid Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål.

Hybrit-initiativet startades år 2016 och målet är att fossilfri el och vätgas ska ersätta koks och kol under ståltillverkningen. Initiativet har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent.

Det nya vätgaslagret planeras att byggas på LKAB:s mark inne i Svartöberget, 25 till 35 meter under markytan, i närheten av den pilotanläggning som just nu byggs på SSAB:s område i Luleå. Vätgaslagret beräknas vara i drift någon gång mellan åren 2022 och 2024.

Det var i juni förra året som ägarna bakom Hybrit-initiativet startade byggandet av pilotanläggningen i Luleå. Den kommer att användas från år 2021 till 2024 och redan nu tittar man på möjligheten att skala upp tillverkningen genom att bygga en demonstrationsanläggning år 2025, tre år före tidigare plan, för att kunna producera järnmalmsbaserat fossilfritt stål för kommersiellt bruk. Vid 2035 är målet att sälja fossilfritt stål på bred front.

På FN-konferensen i New York presenterades Hybrit-projektet som en del av lösningen för att nå globala klimatmål.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer