SAS: Våra hållbarhetsmål ligger fast

Det långsiktiga hållbarhetsarbetet på SAS kommer att påverkas av hur konkurrenskraften i branschen utvecklas under och efter corona-krisen. Det säger SAS Sveriges hållbarhetschef Lars Andersen Resare till Aktuell Hållbarhet.

Foto:Berg-Rusten, Ole

I dagsläget pågår SAS SAS -2,37% Dagens utveckling långsiktiga hållbarhetsarbetet som planerat, trots de senaste veckornas turbulens. 

”På kort sikt sker det naturligtvis drastiska förändringar i flera av våra hållbarhetsinitiativ då vi tillfälligt ställer in majoriteten av våra flygningar och permitterar personal”, säger Lars Andersen Resare till Aktuell Hållbarhet.

”Vad gäller exempelvis vårt ombord-koncept, där vi arbetar med mer hållbara material, samt mat och dryck, så är frågan kortsiktigt inte så aktuell längre med tanke på att vi tillfälligt slutat servera mat och dryck på majoriteten av våra flygningar.” 

Exakt hur hållbarhetsarbetet kommer utvecklas på lång sikt är enligt Lars Andersen Resare svårt att uppskatta med tanke på den extrema situation som SAS befinner sig i. Han säger dock att bolaget kommer att återuppta alla mål och initiativ så fort bolaget är igenom krisen. 

”Vår omställning kommer givetvis att påverkas av hur konkurrenskraften i branschen utvecklas. Men målen i vårt omställningsarbete, våra strategier och våra klimatmål ligger fast.” 

De större omställningsprojekt som SAS i dag arbetar med handlar om minskad klimatpåverkan, bland annat genom nya mer energieffektiva flygplan som ska levereras år 2023. Om dessa plan kommer att kunna levereras då säger Lars Andersen Resare sig inte kunna bedöma i dag. Däremot säger han att planen borde kunna levereras i tid för att SAS ska kunna nå sina klimatmål för år 2030.

Ett annat klimatprojekt är samarbetet med Preem kring mer hållbart flygbränsle. Lars Andersen Resare säger att det är svårt att bedöma hur mycket flygbränsle som kommer att behövas de kommande åren, men att samarbetet med Preem står fast och kommer att fortsätta.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?