1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

SAS tveksamt till norskt mål om biobränsle i flyget

Norska regeringen föreslår att allt flygbränsle som säljs i Norge ska innehålla 1 procent biobränsle från den 1 januari 2019. SAS är i sitt remissvar tveksamt till om det är en realistisk ambition.

Foto:Ruud, Vidar

I den remissrunda som genomförts i Norge med anledning av förslaget gör de flesta aktörer bedömningen att det är här är en målsättning som går att uppfylla. Flygbolaget SAS SAS +1,79% Dagens utveckling , en av de största aktörerna, sticker dock ut i sitt remissvar:

”…den starkt begränsande globala tillgången av biobränsle, framför allt andra generationen biobränsle, osäkerhet kring framtida biobränslekapacitet och certifiering, redan implementerade och beslutade utsläppssystem (EU ETS, CORSIA) och de ambitioner och arbete som flygbolagen redan har initierat leder till att ett krav på 1 procent omsättning från 2019 inte ger den effekt som man vill uppnå.”

2030-sekretariatet som granskat det norska förslaget och de inkomna remissvaren konstaterar att SAS nyligen uttalade biodrivmedelsambitioner inte syns i det här sammanhanget.

"Är man rädd för 1 procent så är man dåligt förberedd för den omställning som nu måste komma i rask takt. De farhågor som SAS lyfter om att drivmedlen inte fås fram avvisas av branschen", säger Mattias Goldmann, vd på den grönliberala tankesmedjan Fores, till Aktuell Hållbarhet.

Här finns det norska förslaget om låginblandning. 

Här finns SAS remissvar

Valet 2022

Så vill S satsa på grön industri

Socialdemokraterna vill utöka de gröna kreditgarantierna för klimatinvesteringar till minst 100 miljarder kronor.

Mikael Damberg och en tidigare budget.
Mikael Damberg och en tidigare budget.Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer

Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) när han i Luleå höll en pressträff om hur svensk industri ska vara världsledande, enligt ett pressmeddelande.

Enligt nuvarande plan ska ramen för kreditgarantierna öka till 80 miljarder kronor 2024.

Damberg uppgav också att Socialdemokraterna (S) vill gå vidare med planerna för att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel kraftvärmeindustri, skogsbruk och pappersmassaproduktion. Sverige ska, enligt Damberg, bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS.

För att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen vill S dessutom öka satsningarna på ny teknikutveckling och stödet till stora klimatprojekt, förenkla tillståndsprocesserna, öka satsningar på forskning och innovation, samt utveckla och utöka Industriklivet.

Industriklivet är en statlig satsning på bidrag till forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt för att minska utsläpp från industrin. Det omfattar drygt 900 miljoner kronor i år, enligt Energimyndigheten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera