1515
Annons

Sämre machoindex: hälften av cheferna uppfattar machokultur i byggsektorn

När Byggcheferna tar tempen på branschens machokultur för andra året i rad visar ”machoindex” en negativ utveckling. Nu anser hälften av cheferna att det finns en machokultur i branschen.

Manliga chefer under 40 instämmer i högre grad i att det förekommer rasistiska skämt.
Manliga chefer under 40 instämmer i högre grad i att det förekommer rasistiska skämt.Foto:Björn Larsson Rosvall / TT

Det är främst diskriminerande skämt som sticker ut i undersökningen. Hela 77 procent av cheferna svarar att skämt om kvinnor förekommer på arbetsplatsen, medan tre av fyra håller med om att skämt om etniskt ursprung förekommer. Majoriteten instämmer också i att skämt om sexuell läggning förekommer i någon utsträckning.

2022 års machoindex landar på 50 procent, vilket enligt Byggcheferna kan tolkas som att hälften av cheferna inom samhällsbyggnad uppfattar att det finns en machokultur i branschen. Det är en försämring från den förra mätningen som genomfördes 2020, då indexet landade på 46 procent. I samband med den första mätningen jämförde man också med arbetsmarknaden i stort, som då hade ett något lägre index, 43.

Precis som vid förra mätningen anser kvinnor och yngre män i högre utsträckning att det finns en machokultur. Manliga chefer under 40 instämmer i högre grad i att det förekommer rasistiska skämt, medan kvinnliga chefer i högre grad uppfattar att man inte ska visa svaghet.

Byggcheferna anser att machokulturen i branschen är viktig att mäta för att få bukt med problemen. Kulturen leder bland annat till minskad samarbetsförmåga, försämrad säkerhet och sämre trivsel, enligt rapporten.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?