Det är främst diskriminerande skämt som sticker ut i undersökningen. Hela 77 procent av cheferna svarar att skämt om kvinnor förekommer på arbetsplatsen, medan tre av fyra håller med om att skämt om etniskt ursprung förekommer. Majoriteten instämmer också i att skämt om sexuell läggning förekommer i någon utsträckning.
2022 års machoindex landar på 50 procent, vilket enligt Byggcheferna kan tolkas som att hälften av cheferna inom samhällsbyggnad uppfattar att det finns en machokultur i branschen. Det är en försämring från den förra mätningen som genomfördes 2020, då indexet landade på 46 procent. I samband med den första mätningen jämförde man också med arbetsmarknaden i stort, som då hade ett något lägre index, 43.
Precis som vid förra mätningen anser kvinnor och yngre män i högre utsträckning att det finns en machokultur. Manliga chefer under 40 instämmer i högre grad i att det förekommer rasistiska skämt, medan kvinnliga chefer i högre grad uppfattar att man inte ska visa svaghet.
Byggcheferna anser att machokulturen i branschen är viktig att mäta för att få bukt med problemen. Kulturen leder bland annat till minskad samarbetsförmåga, försämrad säkerhet och sämre trivsel, enligt rapporten.