ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

635 000 ton CO2-utsläpp har samarbetet sparat – per år

  • Kalundborg symbiosis visar hur ett företags avfall blivit ett annats tillgång. Foto: Henrik Montgomery/TT

I över 45 år har danska Kalundborg symbiosis samarbetat med andra företag för att återvinna resurser där ett företags avfall blivit ett annats tillgång.

Därför är det just de som får ta emot årets pris i Win win Gothenburg sustainability award för hållbar utveckling.

Kalundborg symbiosis är ett samarbete mellan nio offentliga och privata verksamheter. Samarbetet har med hjälp av en så kallad cirkulär metod lett till nya produktionssätt.

Det började med ett gemensamt problem på 1970-talet där den lokala vattentäkten började sina. För att industrin skulle slippa flytta började företag samarbeta där det ett bolag såg till att deras vattenavfall var tillräckligt rent för nästa att använda i sin produktion.

Fler intresserade sig och ville vara med och dela på resurser — och spara på kostnader. Detta har i dag lett till över 635 000 ton mindre koldioxidutsläpp per år.

"Det är ett jätteläckert tänk", säger Emma Dalväg, konsult för industritjänsteföretaget Hifab, och en av jurymedlemmarna som utsett Kalundborg symbiosis till årets vinnare av Win win Gothenburg sustainability award, som tidigare gick under namnet Göteborgspriset för hållbar utveckling.

Hon tycker att det är särskilt roligt att och angeläget att titta på vad industrin kan göra för att bidra till en hållbar utveckling.

"Industriell symbios där avfall från en aktör kan bli en resurs för en annan är ett väldigt spännande koncept. Där är Kalundborg en av de mest utvecklade industriella symbioserna och har verkligen varit med och bidragit till att sprida det sättet att arbeta", säger hon.

De senaste åren har flera industriella symbioser etablerats även i Sverige, där kommuner och företag har börjat titta på hur de kan samarbeta, enligt Emma Dalväg.

"Det är något som puttrar lite även om inte varenda kommun jobbar med det. Men fler och fler tittar på det som ett arbetssätt, så det känns ännu roligare att visa upp det här som ett gott exempel", säger hon.

Tidigare pristagare är bland andra Kofi Annan, Margot Wallström och Al Gore.

Priset på en miljon svenska kronor kommer att delas ut i oktober.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer