1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Säljer koldioxidinfångning på abonnemang – inviger anläggning

Det schweiziska bolaget Climeworks har invigt den hittills största anläggningen för direkt koldioxidinfångning från luften i Reykjavik på Island. Anläggningen har tillverkats med en teknik som enligt bolaget gör det enkelt att skala upp anläggningen och att bygga liknande anläggningar på andra håll.

Orca heter anläggningen som löser ut in koldioxid från luften i små moduler. Vätskan i modulerna skickas sedan ner under marken där koldioxiden omvandlas till karbonat som blir som vita ådror i basalt.
Orca heter anläggningen som löser ut in koldioxid från luften i små moduler. Vätskan i modulerna skickas sedan ner under marken där koldioxiden omvandlas till karbonat som blir som vita ådror i basalt.Foto:Climeworks

Den 8 september startade verksamheten vid världens hittills största anläggning för direkt koldioxidinfångning från luften, Orca-anläggningen i Reykjavik som ägs av det schweiziska bolaget Climeworks. Enligt bolaget är det en milstolpe för tekniken med direktinfångning då den är skalbar och innebär att det är möjligt att uppföra liknande anläggningar runtomkring på jorden.

Daniel Egger, försäljningschef på Climeworks, säger till Aktuell Hållbarhet att anläggningen årligen kommer ta bort 4000 ton koldioxid från atmosfären. Det är enligt honom svårt att i dagsläget utvärdera kostnaden per ton koldioxid men det finns en förhoppning att i framtiden nå ner till en kostnadsnivå på 100-150 euro per ton.

Fördelen med tekniken är enligt honom att medan skogsplanteringar kan brinna upp så finns det här en hög grad av permanens då koldioxiden mineraliseras. Han framhåller också att FN:s klimatpanel återkommande framhållit att det krävs tekniker med koldioxidinfångning för att Parisavtalet ska klaras.

Climeworks kunder är bland annat Microsoft, återförsäkringsbolaget Swiss Re och det kanadensiska e-handelsbolaget Shopify. Dessutom uppges det finnas cirka 8000 privatpersoner som genom abonnemang köper koldioxidinfångning av bolaget. 

Vad säger du om anklagelser att ingenjörslösningar tar bort fokus från att minska utsläppen?
”Klimatmanipulation är att angripa symptomen, koldioxidinfångning och lagring är en lösning. Ur ekonomiskt perspektiv är det på många sätt ett billigare och snabbare sätt att ta bort utsläppen”, säger Daniel Egger till Aktuell Hållbarhet.

Läs även: Regeringen vill satsa på att fånga in koldioxid: ”Behöver stora insatser”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?