Europeiska miljöorganisationernas nätverk, EEB, presenterar i dag hård kritik mot Tjeckiens ordförandeskap i EU. Trots att en lång rad nya miljö- och klimatlagstiftningar har manglats igenom det byråkratiska EU-maskineriet under Tjeckiens ledning är resultatet inte tillräckligt bra, menar EEB i sin rapport.
”Tjeckien fokuserade på politiska överenskommelser på FN:s toppmöten för klimatet och biologisk mångfald och la mycket tid på att komma framåt i frågor såsom luftföroreningar, biodiversitet och klimatlagstiftning. Men mindre framgång nåddes på områden såsom jordbruk, vatten och kemikalier”, säger EEB:s generalsekreterare Patrick ten Brink, i en kommentar.
EEB har utvärderat resultatet på tio olika områden: energisäkerhet och klimat, biologisk mångfald, hållbart jordbruk, renare luft, bättre vattenkvalitet, giftfri miljö, industri utan föroreningar, cirkulär ekonomi, stärkt miljölagstiftning samt en hållbar och rättvis omställning.
Rent generellt får landet relativt bra resultat när det gäller landets egna insatser, men när det kommer till utfallet av ansträngningarna är det en dyster bild med nästan bara illröda symboler.
Landet får gott betyg när det gäller arbetet för biologisk mångfald, renare luft och en industri utan föroreningar. Mycket sämre betyg blir det för arbetet med bättre vattenkvalitet, giftfri miljö, hållbart jordbruk och stärkta miljölagar. När det gäller utfallet är det bara tre områden som inte får bottenbetyg: biodiversitet, renare luft och en cirkulär ekonomi.
I flera av fallen är det inte Tjeckiens fel, utan det kan exempelvis handla om att EU-länderna inte kunnat komma överens i rådet eller urvattnat lagstiftningsförslagen.
EEB har också släppt en rapport inför Sveriges ordförandeskap som kommer att utvärderas på samma sätt om ett halvår.