I dag finns det över 13.000 publika laddpunkter i Sverige. Laddinfrastrukturen för bilar har byggts ut i snabb takt de senaste åren men flera problem har uppdagats längst vägen. Ett av dem är att laddstationerna drivs av en rad olika aktörer med olika typer av system och prissättningar som krånglar till det för kunderna.
Anders Ygeman kan tänka sig att ta till svensk lagstiftning för att komma till bukt med det, men anser fortsatt att EU-lagstiftning är rätt väg att gå. Ett annat problem är att laddstationer fortfarande saknas på vissa geografiska platser i landet, trots att regeringen avsatt 150 miljoner kronor specifikt för att åtgärda det. Ministern lämnade beskedet att staten kan gå in och ta ett större ansvar kring den biten.
Överlag tror han att de marknadsekonomiska faktorerna kommer trycka på utbyggnaden.
”I takt med att elbilarna ökar, det gör de på bred front, kommer exempelvis restauranger se att det är konkurrensfördel att ha laddare för att kunderna med elbilar ska komma dit. Det behövs ett 'mindset'-skifte kring det här”, säger Anders Ygeman.
Energi- och digitaliseringsministern pekar även på att Svenska kraftnät trefaldigar investeringarna på att bygga ut högspänningsnätet. Regeringen kommer från sitt håll arbeta för att halvera handläggningstiderna av tillståndsprövningarna som måste till.
”Vi kommer komma med ytterligare lagförslag och åtgärder. Det handlar bland annat om att kunna ha parallella ansökningsprocesser.”
Regeringen lämnade under måndagen besked om nya pengar för klimatbonusen för elbilar, 1,9 miljarder kronor i år och 550 miljoner nästa år. Men den typen av insatser kommer trappas av allt eftersom.
”Över tid kommer subventionerna att minska. Det finns redan väldigt starka incitament med laddningskostnaden som är betydligt lägre jämfört med fossildrivet.”