1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så vill regeringen lösa Cementa-krisen

Regeringen ska i vissa fall kunna ta till sig prövningen av kalktäkter. Den ska då kunna undanta verksamheten från miljöbalkens krav på en specifik miljöbedömning. Det föreslås i en snabbremiss från Miljödepartementet som ska lösa Cementa-krisen.

Kalkbrott vid Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Kalkbrott vid Cementas fabrik i Slite på Gotland.Foto:Karl Melander/TT

Miljödepartementet skickade i går ut en snabbremiss för att lösa krisen som uppstod när Cementas ansökan om fortsatt och utökad verksamhet vid kalkbrottet i Slite på Gotland avvisades av Mark- och miljööverdomstolen för att den ansågs för bristfällig.

Promemorian som remitteras till ett brett spektrum av intressenter innebär att regeringen i undantagsfall ska pröva en ansökan om tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt. Detta i enlighet med vad regeringen aviserade på en presskonferens den 10 augusti. Remissinstanserna har fram till nu på fredag på sig för att lämna sina synpunkter.

Enligt förslaget ska regeringen endast pröva en ansökan om tidsbegränsat tillstånd att bedriva kalkstenstäkt om verksamheten är av nationell betydelse och samhällets behov av kalksten inte kan tillgodoses på annat sätt. Vidare får det bara röra sig om brytning som ”vid tidpunkten för ansökan omfattas av ett gällande tillstånd, men vars brytning hindras på grund av tidsbegränsningen i det tillståndet”, enligt texten i lagförslaget. Volymen på tillståndet ska alltså inte ha slagit i taket.

Eventuella skadeståndskrav mot verksamheten ska enligt förslaget lösas genom att använda förfarandet som gäller oförutsedda skador från vattenverksamhet. Verksamheten ska kunna undantas från miljöbalkens krav på en specifik miljöbedömning, ”om tillämpningen av dessa bestämmelser skulle få en betydande negativ inverkan på verksamhetens syfte.” Regeringen ska innan sin tillståndsprövning göra allt underlag som getts in tillgängligt för berörda och informera EU-kommissionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?