1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så vill Bill Gates rädda världen – genom företagande

Världen behöver genombrott när det gäller hur vi tillverkar saker, odlar mat, och förflyttar människor och varor – det anser Bill Gates. Nu vill han att pengar ska satsas på företag som kan lösa klimatkrisen.

Foto:Julio Cortez

IT-miljardären Bill Gates är denna vecka i Bryssel för att skriva under ett samarbetsavtal mellan EU-kommissionen och en privat investeringsfond vid namn Breakthrough Energy Ventures, BEV. Det skriver han på sin blogg.

Enligt Gates ska samarbetet hjälpa till med att lösa ”75-procentsproblemet”, nämligen att om all elproduktion i ett slag skulle bli förnybar så återstår ändå 75 procent av utsläppen, och även dessa utsläpp måste minska till noll genom en transformation som behöver äga rum de närmaste tio åren. 

Utöver de 25 procent av utsläppen som kommer från elproduktion, står jordbruk för 24 procent, tillverkning för 21 procent, transporter för 14 procent och byggnader för 6 procent, plus 10 procent från sådant som utvinning av olja och gas, skriver Bill Gates.

”För att hindra planeten från att bli avsevärt varmare, behöver vi genombrott när det gäller hur vi tillverkar saker, odlar mat, och förflyttar människor och varor – och inte bara hur vi ger kraft till våra hem och bilar, skriver Bill Gates och fortsätter:

”Det är utan tvekan ett tufft problem. Det är inte uppenbart hur de stora genombrotten kommer se ut”.

BEV ska enligt Bill Gates satsa 100 miljoner euro i pilotprojekt för att lösa utmaningarna, varav hälften ska komma från EU-kommissionen. 

Poängen med att EU-kommissionen slussar pengar till initiativet är enligt Bill Gates att privata investerare är bättre än regeringar på att bygga företag.

Bakom BEV står en lång rad partner, bland annat Microsoft, Kaliforniens universitet, flygbolaget Virgin och oljebolaget Total.


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?