1515
Annons

Så slår kontroverserna mot Ericssons ESG-rating

Aktörer inom hållbarhetsdata höjer riskbedömningen av Ericsson i svallvågorna av bolagets mut- och korruptionsskandaler. I kategorin affärsetik har bolaget numera kategorin hög risk, enligt Sustainalytics omdöme.

Börje Ekholms Ericsson har tappat runt 25 procent sedan en utredning om missförhållanden i Irak offentliggjordes i mitten på februari.
Börje Ekholms Ericsson har tappat runt 25 procent sedan en utredning om missförhållanden i Irak offentliggjordes i mitten på februari.Foto:Martina Huber

Både Sustainalytics och MSCI, som är bland de största leverantörerna av hållbarhetsdata till finansiella aktörer, uppger att de senaste kontroverserna rörande Ericsson ERIC B -1,60% Dagens utveckling påverkat omdömet av bolaget negativt. Bolaget är bland annat under luppen på grund av misstänkta betalningar till terrorgruppen IS.

Telekommunikationsjätten figurerar även i tre förundersökningar rörande misstänkta mutaffärer på Riksenheten mot korruption: en kring Kina, en kring Kuwait och Qatar, samt en kring Djibouti – där Ericsson redan har erkänt mutor till regeringstjänstemän åren 2011-2012. 

Sustainalytics har nedgraderat bolaget från kategori 3 till 4 i datapunkten ”Mutor och Korruption”. Även under Samhälle-Mänskliga rättigheter har bolaget sänkts, från kategori 0 till 2. 

”Ericssons tillkännagivande av överträdelser i Irak tillsammans med att bolaget ska ha brutit mot överenskommelsen med amerikanska DOJ ledde till de här sänkningarna som reflekterar ökningen i regleringsrelaterad-, finansiell-, juridisk- och renommékopplad risk”, skriver Sustainalytics till Di. 

Ändringarna inom datapunkterna får sammantaget en effekt på vilken riskkategori Ericsson kategoriseras under.

”De här sänkningarna ökar Ericssons ESG-riskrating från 17,6 (låg risk) till 20,4 (medelrisk). Utöver det höjdes risken rörande affärsetik från medium till hög risk.”

Jämförelsevis får Nokia 12,4 i ESG-risk. Når bolag över 30 bedöms det ha hög risk.

MSCI, som kategoriserat samtliga Ericssons kontroverser som måttliga enligt sin bedömningsmetod, uppger att Ericsson är bland de bästa i branschen på vissa områden inom affärsetik. Bland annat pekas bolagets ”detaljerade” policy kring mutor och ”anti-korruption” samt att ledningen överser etiska incidenter som goda exempel.

”Däremot saknar Ericsson branschledande hantering i andra affärsetiska områden. Bland annat verkar det inte finnas program för att utbilda alla personal och leverantörer kring etiskt beslutsfattande”, skriver MSCI. 

Bolaget skriver att Ericsson för närvarande har 5,5 i affärsetikbetyg på en tiogradigskala och kommer att tappa 1,8 poäng på grund av utredningarna de är inblandade i.

”Vi följer situationen nära och tittar på hur den kan påverka omdömet av bolaget ur ESG-kontroverssynvinkel och dess ESG-rating.”

Erik Eliasson, som är ansvarig för hållbara investeringar på Danske Bank DANSKE -2,05% Dagens utveckling , poängterar att det finns många leverantörer av hållbarhetsdata, att det är mycket data de levererar samt att det är ett område som inte är standardiserat. Men han uppger samtidigt de olika datapunkterna från bolag som MSCI och Sustainalytics spelar roll i finansiella aktörers beslutsfattande. 

”Vi väger in dem i våra beslut, bland annat när vi ska välja olika investeringar till olika investeringsprodukter. Och det är en högre sannolikhet att ett bolag som involveras i kontroverser inte inkluderas i en fond med viss typ av hållbarhetsfokus. Den här informationen har ännu större påverkan nu än vad det haft någonsin tidigare”, säger Erik Eliasson.

Jämfört med E:et i ESG, spelar Governance lika stor roll?
”Det är väldigt viktigt för alla bolag. Det finns många vi inte väljer att investera i eftersom de har för svag governance. Och det är något som i många fall har en stor påverkan på investeringens värde.”


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?