Så ska Sverige bli världsledande på litium-batterier

Satsa på att bygga ut el-infrastrukturen, säkra tillgången på hållbara råmaterial och säkra upp att rätt kompetens finns. Det är tre av nycklarna för att Sverige ska bli ett av världens ledande länder inom batteritillverkning. Det framgår av Sveriges nya batteristrategi som presenterades på onsdagen.

Svante Axelsson, nationell samordnare för klimatinitiativet Fossilfritt Sverige.
Svante Axelsson, nationell samordnare för klimatinitiativet Fossilfritt Sverige.Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Det här är en revolution.  Det är den största förändring som sker i vår bransch någonsin”, säger Volvokoncerens tekniska direktör Lars Stenqvist på en presskonferens.

Sverige har alla förutsättningarna för att bli ett av världens ledande batteriländer. Sverige skulle till och med kunna bli världens fjärde viktigaste spelare – med enbart Kina, Japan och USA före sig på listan. Det menar klimatinitiativet Fossilfritt Sverige, som tillsammans med representanter från industrin på onsdagen presenterade den nya svensk batteristrategin.

Tillsammans med universitet och representanter från både näringsliv och miljörörelsen har fem huvudpunkter tagits fram: 

Hållbara batterier för ett fossilfritt energi- och transportsystem: Stimulera efterfrågan och an vändning av hållbara batterier 

Hållbar batteriproduktion, en ny hållbar industri för Sverige: Skapa förutsättningar för utveck lingen av en hållbar batterivärdekedja i Sverige  

Återvinning och utvinning av material för en hållbar och cirkulär batteriindustri: Skapa för utsättningar för att gruvnäringen och återvin ningsbranschen ska kunna bidra med hållbart  producerade råvaror 

Kompetensutveckling för en laddad framtid: Satsa på forskning, innovation och utbildningsinsatser för kompetensutveckling  

Samverkan och dialog för tillväxt och export: Genomför och följ upp handlingsförslagen genom bred samverkan över hela batterivärde kedjan 

På presskonferens då strategin presenterade deltog bland andra klimat- och miljöminister Isabella Lövin. Hon menar att batterier är kritiska för att Sverige ska klara den elektriska omställningen – det handlar om att kunna balansera energitoppar och använda energin där den behövs. 

”Jag är lite ledsen att vi inte har påbörjat det här arbetet tidigare. För det finns bara win-win i den här omställningen”, säger hon

Men det finns miljömässiga utmaningar, inte minst brytning av metaller och mineraler.

”Vi måste säkerställa en hållbar värdekedja”, säger Isabella Lövin.

Från näringslivet deltog Northvolts vd Peter Carlsson. Han ser stora utmaningar vad gäller att få rätt kompetens till Sverige.

”Vi har en enorm kompetensbrist kring batterier och celldesign, och kring hur man bygger batterisystem. Till skillnad mot vissa andra länder saknar Sverige startups och innovationsbolag på batteriområdet”, säger han.

Batteristrategin kommer följas av en vätgasstrategi och bioenergistrategi. 


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?