Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så ska pensionsbolagen arbeta med hållbarhet

Klimatsmarta investeringar är de svenska liv- och pensionsbolagens största hållbarhetsfokus under 2020.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Nyhetstjänsten Risk & Försäkring har frågat Sveriges 13 största livbolag om hur de tänker arbeta konkret med hållbarhet under det kommande året. Klimatsmarta investeringar är den viktigaste frågan. Andra  hållbarhetsfrågor för liv- och pensionsbolagen under året är jämställdhet, it-kompetens och regelverk inom hållbarhetsområdet.

Tjänstepensionsföretaget Alecta berättar att företaget bland annat kommer att integrera klimataspekter i investeringsanalyser och öka investeringarna i gröna obligationer och tillgångsslag med mätbar social eller miljömässig nytta. AMF, som främst hanterar tjänstepensioner inom LO-kollektivet uppger att bolaget ska ta fram en modell som säkerställer att investeringar ligger i linje med Parisavtalet.

Folksamgruppen berättar att bolaget har som ambition att vara ledande på hållbarhet och därför fortsätter arbetet med FN-samarbetet Net Zero Asset Owner Alliance med målet att investeringsportföljen ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser år 2050. 

Handelsbanken Liv berättar för Risk & Försäkring att bolaget har frågat sina kunder vilka hållbarhetsfrågor bolaget ska fokusera på och att 83 procent av privatkunderna förväntar sig hållbara produkter och tjänster. Endast en tredjedel uppger dock att de kommer att se över sitt sparande. 

Också Länsförsäkringar uppger att de främst kommer att fokusera på klimatsmarta investeringar, vilket bland annat innebär fortsatt minskade investeringar i utsläppsintensiva bolag. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?