ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så ska pensionsbolagen arbeta med hållbarhet

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimatsmarta investeringar är de svenska liv- och pensionsbolagens största hållbarhetsfokus under 2020.

Nyhetstjänsten Risk & Försäkring har frågat Sveriges 13 största livbolag om hur de tänker arbeta konkret med hållbarhet under det kommande året. Klimatsmarta investeringar är den viktigaste frågan. Andra  hållbarhetsfrågor för liv- och pensionsbolagen under året är jämställdhet, it-kompetens och regelverk inom hållbarhetsområdet.

Tjänstepensionsföretaget Alecta berättar att företaget bland annat kommer att integrera klimataspekter i investeringsanalyser och öka investeringarna i gröna obligationer och tillgångsslag med mätbar social eller miljömässig nytta. AMF, som främst hanterar tjänstepensioner inom LO-kollektivet uppger att bolaget ska ta fram en modell som säkerställer att investeringar ligger i linje med Parisavtalet.

Folksamgruppen berättar att bolaget har som ambition att vara ledande på hållbarhet och därför fortsätter arbetet med FN-samarbetet Net Zero Asset Owner Alliance med målet att investeringsportföljen ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser år 2050. 

Handelsbanken Liv berättar för Risk & Försäkring att bolaget har frågat sina kunder vilka hållbarhetsfrågor bolaget ska fokusera på och att 83 procent av privatkunderna förväntar sig hållbara produkter och tjänster. Endast en tredjedel uppger dock att de kommer att se över sitt sparande. 

Också Länsförsäkringar uppger att de främst kommer att fokusera på klimatsmarta investeringar, vilket bland annat innebär fortsatt minskade investeringar i utsläppsintensiva bolag. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer