ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så ska Demokraterna stoppa Trumps klimatpolitik

  • Foto: Charlie Riedel

Demokraterna i USA planerar att väcka liv i en kommitté i syfte att nå en mer progressiv klimatpolitik. Kommittén har tidigare banat väg för ett lagförslag om ett system med utsläppsrätter. 

Efter att demokraterna vann representanthuset i det amerikanska mellanårsvalet planerar partiet nu att återuppliva en kommitté som arbetar med klimatförändringar. Det rapporterar Bloomberg.

Den demokratiska kongressledamoten, Nancy Pelosi, som förutspås bli ny talman i kongressen, kommer enligt Bloombergs källa att uppmana sina kollegor att återskapa kommittén. Denna instiftades av henne 2007, men upplöstes när republikanerna tog kontroll över kammaren 2011.

Om kommittén röstas igenom skulle Demokraterna få en plattform för att ifrågasätta Trumpadministrationens inställning i klimatfrågan.

Den tidigare kommittén för energioberoende och global uppvärmning hade inte rätt att lägga fram egna lagförslag. Trots det kunde den använda sig av utfrågningar i kongressen för att lyfta fram demokraternas ståndpunkt i klimatfrågan, utvärdera framsteg inom förnybar energi och konsekvenserna av klimatförändringarna. 

Kommitténs arbete bidrog bland annat till att bana väg för ett lagförslag om ett system med utsläppsrätter. Förslaget som presenterades 2009 röstades igenom i kammaren, men stoppades i senaten.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer