1515
Annons

Så ska bygget sluta vara en miljöbov

Såväl digitalisering som hållbarhet släpar efter i bygg- och fastighetssektorn. Efter förvärvet av Saas-bolaget Sunda Hus är Ibinder, ledande inom digital informationshantering i sektorn, än mer redo för att driva förändring. 

”Bygg- och fastighetsbranschen har legat efter både vad gäller digitalisering och hållbarhet”, säger Per Hedebäck, vd för Ibinder.
”Bygg- och fastighetsbranschen har legat efter både vad gäller digitalisering och hållbarhet”, säger Per Hedebäck, vd för Ibinder.Foto:Joey Abrait

”Det börjar hända saker nu men bygg- och fastighetsbranschen har legat efter både vad gäller digitalisering och hållbarhet”, säger Per Hedebäck, vd i Ibinder som utvecklat en digital plattform för informationshantering i bygg- och fastighetssektorn.

Ibinder grundades 2006 i Örebro som ett Saas-bolag, det vill säga Software-as-a-Service eller på svenska, mjukvara som en tjänst (se faktaruta i botten). 

Tanken var att bygga ett bolag som var med i hela byggprocessen, från planering till förvaltning. Det började med dokumenthantering, ett område där Ibinder med sina cirka 30 procent i marknadsandel i Sverige är ledande i branschen.

”Fastighetsägarna är våra kunder och vi hjälper dem att dela information och dokument genom alla faser av en fastighets livscykel, från upphandling till planering, projektering, byggnation och förvaltning.”

Ytterligare steg mot den ursprungliga idén bakom bolaget togs i början på 2020 när Per Hedebäck klev in som vd och ägare och grundarna sålde huvuddelen av sitt innehav till investmentbolaget Fidelio Capital. 

”Nu jobbar vi med att få ihop alla de olika tjänsterna via vårt ärendehanteringssytem som gör att det går att följa projektet sömlöst.”

Foto:Joey Abrait

Intresset har inte låtit vänta på sig. Under de tre senaste åren har Ibinder visat en årlig tillväxt på 25 procent och återkommande intäkter, en viktig parameter för Saas-bolag, på 95 procent. Inte ens coronapandemin satte käppar i hjulen enligt Per Hedebäck. 

”Även om vi expanderar så växer vi med lönsamhet. Avgörande för framgången är enkelheten, ett nerifrån-upp-perspektiv.”

Med det nyliga förvärvet av Saas-bolaget Sunda Hus stärks tillväxten ytterligare men än viktigare, möjligheterna att göra bygg- och fastighetsbranschen mer hållbar och cirkulär. 

”Bygg- och fastighetsbranschen står för 40 procent av de globala koldioxidutsläppen, hälften i byggprocessen och den andra hälften från förvaltning och drift. Förvärvet av Sunda Hus, med sin högkvalitativa materialdatabas, gör att vi nu kan integrera hållbarhet i erbjudandet och hjälpa företag att möta nya hållbarhetskrav.”

Genom systemet Miljödata från Sunda Hus kan alla som är involverade i byggprocessen ta reda på om produkterna uppfyller projektets specifika miljökrav, skapa klimatrapporter och materialbanker för byggnader. I denna databas finns i dag 49.000 bedömda produkter, 4.500 varumärken och mer än 10.000 kemiska ämnen. 

”Genom denna strukturerade information läggs grunden för en mer cirkulär och effektiv byggbransch. Efterfrågan på återvunnet material, allt från tegel till innerdörrar, kommer allt oftare från arkitekterna. Sunda Hus är ett drömförvärv för oss, det finns få bolag som kommit längre.”

Med förvärvet kommer Ibinder att omsätta 175 miljoner kronor i år och personalstyrkan öka till 100. Fortsatt geografisk expansion finns i planerna. 

”I dag har vi verksamhet i sju länder. Vår största marknad är Sverige, vi är stora i Danmark och har växt in i Norge. Nu ska vi fortsätta expandera i Norden och Norra Europa och på sikt även USA och Australien.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?