1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så rankas börsjättarna – ”en del tycks helt omedvetna”

I årets version av rankningen Hållbara bolag har stor vikt lagts vid hur bolagen kartlägger och hanterar risker inom klimat och hållbarhet. 

”En del har fattat, andra bolag tycks vara helt omedvetna om att deras strategi kanske inte fungerar i framtiden”, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

Susanne Arvidsson samt Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.
Susanne Arvidsson samt Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.Foto:Amanda Lindgren/Joey Abrait

I takt med att näringslivet allt mer riktar fokus mot hållbarhet blir det viktigare för bolag att analysera risker och scenarier på hållbarhetsområdet.

Kraven kommer framför allt från finanssektorn, som vill se hur bolagen ställer om för att möta nya krav och förutsättningar. Det handlar bland annat om EU:s gröna giv som ska driva miljö- och klimatomställning, där en del är den så kallade taxonomin som anger kriterier för vad som anses vara hållbara verksamheter.

I rankningen Hållbara bolag undersöks bolagens arbete med allt ifrån risker i värdekedjan, klimatrisker och andra fysiska risker, till risker relaterade till korruption, jämlikhet och brott mot mänskliga rättigheter och slutligen risker som har att göra med förändrade konsumentpreferenser. Det undersöks också i vilken mån bolagen arbetar med scenarier på dessa områden, och med vilken tidshorisont.

Läs mer: Hållbara bolag 2020 - här är vinnarna  

Läs mer: Därför rankar vi risk i Hållbara bolag 2020 

”Vi mäter inte hur hållbara bolagen är sett till effekterna av deras fotavtryck utan vi mäter hur de arbetar med hållbarhet. Vi tittar på systematiken och att man har en relevant spännvidd i hållbarhetsarbetet”, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet och den som utvecklar och genomför rankningen i samarbete med Dagens industri och Aktuell hållbarhet.

För att poängsätta risk- och scenarioanalysarbetet utgår rankningen till viss del från frågeställningar som använts tidigare år men framför allt från nya frågeställningar. Något som lett till en viss ommöblering i toppskiktet, bland annat har det ofta ifrågasatta bolaget Lundin Mining fallit ut bättre än tidigare år.

”Att Lundin Mining skulle vara duktiga på att kommunicera hållbarhetsrisker har vi nog förväntat oss. Det är likadant med till exempel Telia Company som efter flera mutskandaler i dag ses som förebild när det gäller arbete mot korruption. Ju mer exponerad man är mot riskerna, desto bättre blir man ofta på att arbeta med dem. Vi vill att alla bolag ska bli duktiga på att arbeta med sina hållbarhetsrisker och att kommunicera hur detta arbete är strukturerat. Därefter är det upp till intressenterna att bedöma kvaliteten i detta arbete”, säger Susanne Arvidsson.

Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på Sjunde AP-fonden, tycker att riskanalyser är viktiga då de ger en bra bild av hur bolagen ser på sina egna verksamheter och vad man tror kommer påverka dem. Informationen används framför allt i ägarstyrningen, när fonden har dialog med bolagen.

Han hoppas att det i framtiden regleras hur risk- och scenarioanalyser ska rapporteras, även om en bra rapportering kring risker och scenarier inte nödvändigtvis leder till bra riskhantering.

”Marknaden prissätter risker som är kända, hur bolaget hanterar dem är det bara bolaget som kan berätta. För att ett bolag ska kunna hantera sina risker måste det kunna rapportera om dem. En del bolag har förstått det här, medan andra bolag tycks vara helt omedvetna: det finns inget i deras kommunikation som antyder att de håller på att gå in i en ny verklighet och att deras strategi kanske inte fungerar i framtiden.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?