1515

Så pressar bankerna näringslivet att ställa om

Under det senaste året har ett nytt sätt för finanssektorn att påverka näringslivet att ställa om fullkomligt exploderat. Hållbarhetslänkade lån och obligationer ger företagen tillgång till billigare finansiering. Om de sköter sig.  

Foto:Most Photos

”Vattenfall vill möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation och det målet präglar hela vårt bolag, också finansieringen”, säger bolagets IR-chef Johan Sahlqvist.

”Vår långsiktiga finansiering sker under vårt gröna ramverk för obligationer. Vid tecknandet av vår nya kreditfacilitet på 2 miljarder euro förra året var det högst naturligt att också där skapa en hållbarhetslänk till vårt strategiska mål för andel koldioxidutsläpp per producerad kilowattimme.”

Ett annat än färskare exempel är SJ som länkat sin senaste kreditfacilitet på 3 miljarder kronor till målet att få fler att välja resor med tåg istället för med flyg eller andra transportslag. 

Men det är långt ifrån bara Vattenfall och SJ som upptäckt de nya möjligheterna att koppla ihop hållbarhetsmål med finansiering och därigenom kunna få en ränterabatt.  

”I dag är hållbarhetslänkade lån en naturlig del av alla våra samtal med bolagen”, säger Ebba Ramel, ansvarig för hållbar finansiering i Sverige på Nordea NDA SE -0,76% Dagens utveckling

”Det är en möjlighet att få hållbarhet att genomsyra hela verksamheten.” 

Totalt har den nordiska marknaden för hållbarhetslänkade lån ökat från 6 procent av den totala syndikerade lånevolymen 2019 till 38 procent under första kvartalet i år, enligt enligt siffror från Bloomberg som har sammanställts av Nordea.

Ebba Ramel, ansvarig för hållbar finansiering i Sverige på Nordea.
Ebba Ramel, ansvarig för hållbar finansiering i Sverige på Nordea.Foto:Nordea

Samu Slotte, chef för hållbar finansieringDanske Bank DANSKE +1,52% Dagens utveckling , menar att svenska bolag varit lite sena på bollen jämfört med sina nordiska grannar. 

”De hållbarhetslänkade lånen och obligationerna tog fart snabbare i Norge, Finland och delvis också i Danmark vilket var det omvända mot de gröna obligationerna där Sverige tog tätpositionen.”

Det normala förfarandet är att bankens hållbarhetskoordinator kommer överens med bolaget om lämpliga mål, ofta tre till antalet. Målen ska vara mätbara, ambitiösa och materiella, både för företaget och för världen menar Samu Slotte. 

”Målen täcker olika hållbarhetsaspekter. Om företaget når alla mål får de en lägre ränta på sitt lån, uppnår de inget av målen så får de straffränta och om de når något av målen så blir räntan oförändrad.”

Det handlar inte om några stora justeringar, endast några baspunkter.

”Om vi har en kund med exempelvis 1 procents ränta på en större facilitet så justeras den typiskt med 2,5 baspunkter upp eller ned beroende på hur målen uppfylls”, säger Peter Larsson, ansvarig för företagsfinansiering i Sverige inom SEB SEB A -0,91% Dagens utveckling :s investmentbank. 

Genom att avstämning sker årligen tvingas bolagen bryta ned sina ofta långsiktiga mål till delmål, en nyttig övning för alla inblandade, menar Peter Larsson. 

En fråga som Samu Slotte ofta får kring upplägget är vad banken tjänar på att medverka till att företagen betalar lägre ränta. 

”Men det som är viktigt är att målen är satta så att bolagen får en lägre kreditrisk om de nås. Om ett företag exempelvis ska minska sina utsläpp så blir den finansiella risken i bolagen och därmed kreditrisken lägre eftersom utsläppsrätterna väntas stiga i pris.”

Vid sidan av hållbarhetslänkade lån finns hållbarhetslänkade obligationer, som istället för årligen regleras när obligationen förfaller. För obligationerna finns bara en straffränta om bolaget inte klarar sina mål, ingen justering nedåt. Här har det uppmärksammats att investerarna faktiskt får en fördel om bolaget inte klarar sina mål och olika lösningar som exempelvis att donera denna straffränta till välgörenhet har diskuterats. 

De hållbarhetslänkade obligationerna är tillgängliga för fler företag än de gröna obligationerna menar Gabriella Eriksson, senior rådgivare inom SEB:s avdelning Climate & Sustainable Finance.  

”Det finns många bolag som inte har specifika gröna projekt av den storleken som krävs för gröna obligationer där storleken på finansieringen typiskt sett ligger på mellan en halv till två miljarder kronor. Därför fyller den här typen av prestationsbaserade modeller en viktig funktion eftersom pengarna inte är specifikt öronmärkta för gröna projekt utan kan användas mer generellt i bolaget.”

 

 

 

 

 

 


Innehåll från DirektoAnnons

Samarbetet som ger dig bästa servicen när du ska köpa bostad

Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.
Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.

Att hitta det bästa lånet för en bostad kan vara svårt, det finns många aktörer på marknaden, låneprocessen är tidskrävande och ibland komplicerad och det är svårt att få rådgivning när man behöver det. Därför väljer många ett bolån från banken de alltid varit kund hos trots att det kanske inte är det bästa alternativet. Så behöver det inte längre se ut. Tack vare Svensk Fastighetsförmedlings förvärv av Direkto är det nu möjligt att få hjälp med bolånet på ett smidigt och snabbt sätt. 

Den oberoende mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har funnits i 85 år och arbetar ständigt med att driva utvecklingen av fastighetsbranschen. Under deras år som aktiva har de vid varje tillfälle legat i framkant, de var först med att anställa kvinnliga mäklare, införde söndagsvisning och var med och grundande Hemnet. Med förvärvet av Direkto är de nu ensamma på marknaden med att erbjuda bolåneförmedling till sina kunder.

– Vi tittar mycket på hur vi kan bredda vårt erbjudande och nyttja vår oberoendeställning. En viktig del i det arbetet är förvärvet av Direkto. För oss handlar det om att vi tror på att hjälpa kunden på ett smidigt och snabbt sätt. Kunden kan komma till Svensk Fast för att titta på en bostad och sedan få service i världsklass kring bolånet genom Direkto, det blir det bästa av två världar, säger Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och ordförande på Direkto.

Skapar nytta för kunden och banken

I dag är det vanligt att kunderna drar sig för att ta kontakt med sin bank innan budgivningen är igång och man akut måste lösa ett lånelöfte. Bankerna har dessutom stängt kontor och deras tillgänglighet minskar år efter år. Det finns heller inte tid för jämförelse när det är bråttom och man dras med ett dåligt samvete för att man inte har jämfört. Direkto blir en viktig länk vid rätt tillfälle mellan banken och kunden som gynnar båda sidor.

– Det finns ett stort behov av den här tjänsten hos både kunderna och bankerna. Det Direkto levererar idag är å ena sidan expertrådgivning, jämförelse och stöd till kunderna genom bostadsaffären, och å andra sidan avlastning för bankerna och vi blir därför en effektiv distributionskanal för dem. Vi fyller viktiga funktioner för bägge parter, säger Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto.

Fokuserar på hållbarhet

Målet för Direkto och Svensk Fastighetsförmedling är att bidra till ekonomisk och social hållbarhet. Som en neutral part fokuserar Direkto på att bygga en långsiktigt ekonomisk hållbar situation för kunden. 

– Ekonomisk hållbarhet är en kärnfråga för oss. För att exemplifiera. Med det låga ränteläget som råder är det lätt att gå för långt som bostadsköpare. Här är vi med och ger råd till kunderna. Det är heller inte bara den lägsta räntan som är viktig, utan man behöver t.ex. en bra mix av bindningstider som är anpassad till varje kunds behov och livssituation. Vi kan bidra med kunskapsöverföring på ett neutralt sätt och skapa ekonomisk hållbarhet för kunden, säger Hemad Razavi. 

– Svensk Fastighetsförmedlings mål är skapa ett hållbart boendeliv, där vi sammanför drömmar och förhoppningar för de många människorna. Vi vill hjälpa kunden att få ett boende som är anpassad till hens livssituation och se till att finansieringen blir den bästa möjliga, avslutar Liza Nyberg. 

Läs mer om Direkto bolån. 

Om Direkto

Direkto grundades 2014 av Hemad Razavi och är ett bostadskreditinstitut som förmedlar bostadslån och privatlån. Huvudägare i Direkto är Svensk Fastighetsförmedling - Sveriges största oberoende bostadsförmedlare – som gör ca 30 000 bostadsaffärer per år till ett värde motsvarande ca 80 miljarder.

Mer från Direkto

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Direkto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?