Hoppa till innehållet

Annons

Så omvandlar du dina medarbetare till hållbara mobilister

Det är dags att låta klimatomställningen handla mindre om maskiner och mer om människor. Det som avgör om tekniska lösningar slår igenom är inte hur smarta de är, utan om vi väljer att använda dem. Därför: Så här stimuleras medarbetarna att bli hållbara mobilister.

 

1. Tydliggör! Säkert har din organisation ett långsiktigt klimatmål, men vad gäller år för år, avdelning för avdelning? Finns det ett mål för transporterna? Hur mycket vill vi att medarbetarna jobbar distans och vad gäller då? Förtydliga vad som gäller genom att ansluta er till Fossilfritt Sveriges Transportutmaning, vilket över 300 aktörer redan gjort. Se till att målen finns med i interna processer som medarbetarpärmar, introduktionskurser för nyanställda och scorecards för verksamhetsutvärdering – och externt på samma sätt som ni mäter och rapporterar finansiella resultat. Då blir det tydligt för alla att målen är på riktigt.

2. Underlätta! Otaliga arbetsplatser har skaffat tjänstecyklar, kanske rentav eldrivna, men de används måttligt eftersom de är svåra att boka, dåligt underhållna eller saknar vettiga hjälmar. Genom att göra de hållbara mobilitetsvalen till de enklaste att välja, sker skiftet snabbare – och kom ihåg att distansarbetets icke-resande kan vara det mest hållbara. Lyft också blicken till din omgivning; låt kommunen veta vad de kan göra för att dina medarbetare enklare ska kunna resa hållbart till och från jobbet och i tjänsten.

3. Gynna! Om det miljömässigt mest hållbara resesättet är att ta tåget, så får det inte vara det socialt minst hållbara. Låt resan vara arbetstid, vilket är logiskt eftersom tåget är en väl fungerande arbetsplats. Gör som MTR och ge extra ledighet till den som reser klimatsmart – som bonus har de blivit en mer attraktiv arbetsgivare.

4. Städa från toppen! Ska din organisation ställa om sitt resande, så måste det börja från toppen. Om chefen tar fossilflyget Stockholm-Göteborg minskar sannolikheten att andra tar tåget, tar hen bussen till kundmötet istället för egna bilen, ökar sannolikheten att andra också gör det.

5. Utmana! Otaliga arbetsplatser utmanar varann med stegtävlingar, motionslopp eller insamlingar till välgörenhet – nu är det dags att komplettera med hållbar mobilitet. Vem har högst andel cykelresor i april? Var jobbas det mest hemifrån i oktober? Utmana varann på arbetsplatsen, utmana konkurrenter, underleverantörer, kunder… Sammanställ lärdomarna så att det inte blir en kampanjvecka om året, utan det nya normala.

6. Belöna! Det som mäts blir av, det som belönas upprepas. Därför är det så angeläget att belöna den som bidrar till att våra hållbarhetsmål nås. Det handlar också om den egna trovärdigheten: Om din organisation säger att hållbarhet är affärskritisk, men i praktiken bara belönar det som bidrar till det ekonomiska resultatet – ja, då har man i praktiken sagt att hållbarhet inte var så affärskritiskt trots allt. Belöning handlar inte bara om lönesättning och bonus, utan också om vad som firas och lyfts fram på fikat och medarbetarmötena – fira hållbarhetsframgångarna och de kommer att bli fler.

Vem har hand om dessa frågor i din organisation? Det har du. Du och alla andra. Hållbar mobilitet är inte bara en HR-fråga, en sak för den fordonsansvarige eller något som miljöchefen får hantera.

Hållbar mobilitet sträcker sig över dessa och mängder av andra ansvarsområden och berör den nyanställda som kommer in med nya perspektiv lika väl som chefen som ska säkra att hela verksamheten håller ihop. Det är avgörande för enmansfirman, för det börsnoterade bolaget och allt däremellan, för offentlig sektor, företag och ideella organisationer. Alla berörs, därför att en hållbar framtid är angeläget för alla och formas av oss tillsammans.

LÄS OCKSÅ:
DEL 1:
Sju måsten om Sverige ska klara av klimatmålen
DEL 2: Sverige sitter på lösningen – fem lärdomar från IPCC:s larmrapport
DEL 3: 55 vägar till målet – här är de viktigaste
DEL 4: Guide: Allt du behöver veta om EU, klimatet och transporterna
DEL 5: Guide: Sju saker att tänka på om du planerar köpa ny bil
DEL 6: Så påverkar vårbudgeten klimatet och transporterna
DEL 7: Dela mera – att köra fler fordon men äga färre
DEL 8: Ohållbara argument väcker frågor kring omställningen
DEL 9: Guide: Tio vägar till två miljoner elbilar 2030
DEL 10: Påven, dansken och omställningen – här finns inspirationen, politiker!
DEL 11: Så omvandlar du dina medarbetare till hållbara mobilister

Mattias Goldmann är grundare och ansvarig för Bil- och Bränsle på 2030-sekretariatet. Han har tidigare varit vd för tankesmedjan Fores, talesperson för Gröna Bilister och hållbarhetschef för Sweco. Han är sedan länge en av de mest tongivande i svensk miljö- och transportdebatt. Åsikterna som uttrycks i artikeln är skribentens egna.

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera