Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så mycket släpper storbolagens leverantörskedjor ut

En ökad andel förnybar energi i storbolagens leverantörsled skulle få en avsevärd påverkan på de samlade utsläppen från värdekedjan, enligt en ny studie.

Om leverantörerna till 125 kartlagda bolag skulle öka andelen förnybar energi med 20 procentenheter skulle det leda till en utsläppsreduktion på ett gigaton, det vill säga en miljard ton, koldioxid. Det visar en ny kartläggning från organisationen CDP, som undersökt hur större företag kan driva miljöarbete i leverantörsledet.

För att få med leverantörerna i utsläppsarbetet rekommenderar CDP företag att först fråga hur stor andel förnybar energi de har. 

Nästa steg är att uppmana leverantörerna att sätta mål om minst 20 procent förnybar energi. Därefter handlar det enligt CDP om att få med leverantörerna på att skicka starka signaler på omställning till marknaden och åta sig att nå 100 procent förnybar energi.

Kartläggningen visar även att frågan om förnybar energi har fått betydligt större genomslag i leverantörsarbetet än exempelvis frågan om avskogning.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?