1515

Så mycket kostar det att rädda världen – enligt forskare

Vartenda kilo koldioxid som vi släpper ut efter valdagen den 9 september måste vi också suga upp för att ha en chans att klara FN:s mål om max 1,5 graders uppvärmning. Med ett pris på 1.000 kronor per ton CO2 är det möjligt, hävdar forskare. 

Foto:Pontus Lundahl/TT

Bara några timmar innan klockan slår valdag i Sverige passerar jorden sin kanske mest kritiska gräns på – tja, i värsta fall oöverskådligt lång tid.

Då har nämligen människans aktivitet orsakat utsläpp av koldioxid så stora att allt vi därefter låter sippra ut i atmosfären åter måste sugas upp, om vi ska ha en chans att klara målet om max 1,5 graders uppvärmning. Detta enligt forskningsinstitutet MCC, som anger den senaste rapporten från FN:s klimatpanel som källa.

Varför är det här viktigt?

En återblick på 2015 års klimatmöte i Paris ger svaret.

Då enades världens länder om att man skulle sträva efter att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, i stället för de 2 grader man dittills talat högst om. 

Och den nya formuleringen antogs inte utan orsak. 

För fattigare stater kan de tiondelar som skiljer de båda målsättningarna åt göra hela skillnaden. Mellan att kunna bo kvar i sina hemländer eller tvingas emigrera, mellan liv och död.

Är det då helt kört?

Nej, inte enligt de forskare som ägnar sig åt det som kallas minusutsläpp.

Genom olika tekniker för att suga koldioxid ur luften kan vi fortfarande klara 1,5 grader. 

Men med anledning av den gräns vi nu ser ut att passera tycker Anders Lyngfelt, professor vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola, att det är hög tid att få fart på debatten.

I synnerhet i valtider, där svenska beslutsfattare lovat att ta täten i klimatarbetet:

”Tekniskt och ekonomiskt klarar vi det. Den stora utmaningen ligger på det politiska planet”, säger han. 

Den metod han framhåller som just nu mest användbar – vilken även FN:s klimatpanel pekat på – är Beccs, eller bio-CCS, där koldioxid fångas in vid diverse punktutsläpp och sedan lagras i jorden. 

Ännu ett skäl till varför svenska politiker borde ta särskilt intryck är att vi här har bättre förutsättningar för minusutsläpp än de flesta andra länder i världen, enligt Anders Lyngfelt.

”I Sverige kan exempelvis skogsindustrin nyttja Beccs. Vi har mer än 30 miljoner ton CO2 i stora punktkällor som kan fångas in på det sättet”, säger han. 

Andra tekniker för negativa utsläpp är inlagring av kol i jordbruksmark och skogsplantering, vilka i debatten ofta lyfts som goda exempel. 

Anders Lyngfelt anser att alla metoder måste användas, men framhåller Beccs som mycket säkrare:

”En skog kan brinna och på kort tid släppa loss stora mängder CO2. Det är inte en lika säker väg till minusutsläpp.”

Eftersom koldioxidbudgeten för max 1,5 graders uppvärmning nu tar slut, argumenterar Anders Lyngfelt för att ett annat slags budget ska bli verklighet. 

”Den som släpper ut CO2, borde få betala vad det kostar att fånga in den. Ett pris på 1.000 kronor per ton bör räcka”, säger han.

Räknat på koldioxidintensiteten i den globala ekonomin skulle en sådan prisnivå motsvara omkring 5 procent av BNP. Då har man inte tagit i beaktande att lägre nivåer växthusgaser i atmosfären leder till vinster för såväl samhälle som individer, eftersom en rad risker kan undvikas.

”De verkliga samhällsekonomiska kostnaderna skulle bli långt lägre än 5 procent av BNP. Ett skäl är att man i de flesta fall skulle hitta billigare sätt att undvika CO2-utsläpp på, och därmed slippa kostnaden”, säger Anders Lyngfelt.

De flesta av de scenarier FN:s klimatpanel dragit upp räknar med storskaliga negativa utsläpp, ändå är det värt att påpeka att forskarvärlden är kluven. En vanlig kritik mot Beccs är att tekniken tar stora arealer land i anspråk och därför kan utgöra ett hot mot såväl biologisk mångfald som matproduktion.

Viktigaste för att undvika framtida katastrofer är och förblir att sluta förbränna fossila bränslen – helst här och nu. 


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Trendspaning: Kontorets roll som mötesplats ökar

Ökad flexibilitet kommer sannolikt att prägla framtidens arbetsplatser. När kontoret går från arbetsplats till att också bli mer av mötesplats ställs krav på att utveckla och ta fram möbler som matchar våra nya behov.

Möbler som får dig att må bra 

Att jobba mer mobilt med hjälp av digital teknik är inget nytt. Det är en utveckling som pågått länge, men som det senaste året har tagit ett stort steg framåt. Samtidigt spås kontoret en viktig roll även framöver, men på ett annat sätt än tidigare. 

Många värderar kontoret mer som mötesplats i dag och allt fler företag fokuserar på det sociala och kreativa samspelet genom att satsa på trivsamma arbetsytor bortom skrivbordet. Fåtöljer och soffor med ljudisolerade sidor är exempel på hur man kan skapa ett rum i rummet. Det handlar helt enkelt om att forma en plats som får människor och idéer att växa - där du känner dig välkommen, bekväm och inspirerad. 

– Precis som när man inreder sitt hem tillsammans med familjen ska man inreda kontoret tillsammans med medarbetarna. Det ska vara representativt för gäster, funktionellt för medarbetarna samt med mysfaktor för avslappnat möte och umgänge, säger Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

Han menar att det är dags att släppa det invanda och utforska nya sätt att jobba där inredningen skapar förutsättningarna för rummets olika funktioner. Ett exempel på en innovativ möbel i AJ Produkters sortiment är en ny fåtölj och soffa med USB-uttag i armstödet, så att man kan ladda sin mobil och läsplatta där man sitter.

Lockar fram nya idéer

Med en bra trådlös uppkoppling är du fri att arbeta var som helst på kontoret. Det betyder att du och dina kollegor kan ha ett möte i en soffgrupp likväl som runt konferensbordet – allt för att kunna tänka fritt och locka fram nya idéer. 

Rätt inredning kan också bidra till att öka såväl kreativitet som effektivitet och vår förmåga att samarbeta. Det innebär att vi kommer att se andra typer av arbetsmöbler i framtiden. Möbler som hjälper dig att tänka och ladda om. Med färger och former som både gör dig glad och får dig att må bra på jobbet.

– Jag tror på olika typer av flexibla konstellationer som förenklar rörelse och skapar nya möjligheter för användaren i sitt arbete i rummet. Människan är inte statisk och därför bör inte arbetsplatsen heller vara det. Det kommer bli enklare för användaren att individanpassa sitt arbete i rummet på egen hand, säger Sebastian Dell Uva.

Loungemöbler

Ett konkret exempel är loungemöbler som är anpassade för att skapa en behaglig känsla. Lounge syftar på ett område vars syfte är att erbjuda avkoppling, till exempel i foajén till ett hotell. Men i dag finns ett stort utbud för olika miljöer som exempelvis kontor. 

Möbler som får dig att må bra 

 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?