Annons

Så kapade bagaren elen med 26 procent

En saftig elräkning fick grundaren till Solhaga Surdegsbageri att tvivla på framtiden. Sedan tänkte Sara Wennerström om helt – och kapade elförbrukningen med en fjärdedel. 

”Jag ser krisen som en chans att göra saker bättre”, säger hon.

Grundaren Sara Wennerström och nya vd:n Nelli Amnebjer (bilden) bakar saffransbullar när Di besöker Solhaga Surdegsbageri.
Grundaren Sara Wennerström och nya vd:n Nelli Amnebjer (bilden) bakar saffransbullar när Di besöker Solhaga Surdegsbageri.Foto:Jack Mikrut

Det doftar nybakade saffransbullar när Di besöker bageriet i den halländska idyllen. Plåt efter plåt är täckta av gyllene bakverk.

”Det är en intensiv period nu, som pågår ända fram till jul”, säger Sara Wennerström, grundare och delägare, som har tittat in i sekelskiftesvillan trots att hon för en gångs skull är ledig.

Sedan hon tvingades säga upp två deltidsanställda i september bakar hon nästan allt själv. Arbetsdagarna är uppåt 12 timmar långa, och hon jobbar ofta sex dagar i veckan.

”Som liten företagare blir det ju så när man inte har råd att ha kvar personal, då får man gå in och jobba mycket själv. Men det finns fördelar med att vara i verksamheten också, man får en otrolig detaljkoll på hur man kan spara.”

Den har visat sig vara en ovärderlig kunskap. Kanske har den rent av räddat bageriet.

Under året har många råvarupriser skjutit i höjden, och när elräkningen för augusti kom började Sara Wennerström tvivla på om drömprojektet hon drivit sedan 2011 skulle klara sig till nästa säsong. Prislappen blev nästan fyra gånger så hög som i fjol: 55.000 kronor. När hon räknade framåt insåg hon att kassan skulle dräneras lagom till februari.

Sara Wennerström och nya vd:n Nelli Amnebjer sorterar in på rätt sätt i frysen.
Sara Wennerström och nya vd:n Nelli Amnebjer sorterar in på rätt sätt i frysen.Foto:Jack Mikrut

”Jag insåg att det kommer att bli otroligt tufft, eftersom vi har vår topp på sommaren och ska klara oss på det resten av året. Vi har också stora kostnader bakom oss efter att vi satsat på att bygga om vårt bostadshus till en restaurang.”

I sociala medier lade hon ut en bild på en kanelbulle med en prislapp på 280 kronor, i ett försök att förmedla allvaret för landets beslutsfattare.

”Jag ville få politiker att förstå hur snabbt det går, att vi inte kan vänta på besked. Men ganska fort insåg jag att vi får klara oss själva och att vi måste agera direkt.”

Att skära ner på personal var nödvändigt, men inte tillräckligt. Hon var också tvungen att kapa elräkningen. Frågan var bara hur.

Sara Wennerström bestämde sig för att gå på ”kilowattjakt”. Hon förde eldagbok, testade olika åtgärder och följde upp hur de påverkade förbrukningen. Efter bara en vecka kunde hon konstatera att elanvändningen hade gått ner med 26 procent, med relativt enkla metoder. Det är en siffra som står sig två månader senare.

”När man ser hur lätt det var förstår jag hur otroligt mycket el vi har förbrukat i onödan. Det är som att vattenkranen bara har stått på.”

Sara Wennerström utanför bageriet.
Sara Wennerström utanför bageriet.Foto:Jack Mikrut

På Solhaga Stenugnsbageri används nu bara hälften av ugnarna, och uppvärmningen tajmas perfekt till gräddning i stället för att stå varma flera timmar i förväg. De frallor som kräver högst gradantal åker in först, därefter bakas bröd och bakverk i gradvis sjunkande värme. Generellt sätts utrustning nu på först när den behövs.

Bageriet har också minskat volymerna i kyl och frys och justerat temperaturen i både dem och lokalerna. Sara Wennerström har hållit koll på timpriser och förlagt delar av förbrukningen när det har varit billigare. 

En del äldre och energislukande utrustning har stängts av helt och hållet, eller fått stå tillbaka för mer energisnåla alternativ. Kyld dryck har till exempel flyttat in i ett mindre och nyare kylskåp i stället för den tio år gamla kyldisken, medan den senaste diskmaskinen får gå flera gånger om dagen och den äldre endast när det är nödvändigt.

Avsköljning i svalare vatten sparar energi.
Avsköljning i svalare vatten sparar energi.Foto:Jack Mikrut

”Elbesparingar handlar om att ändra tankemönster och hela sitt sätt att jobba. Jag är väldigt glad över att vi lyckats med det, inte bara för pengarnas skull utan också för att jag ser det som en miljövinst. Om alla kan sänka förbrukningen på det här sättet har vi vunnit ganska mycket”, konstaterar Sara Wennerström.

Hon har haft nytta av att det resurssnåla tankesättet genomsyrar hela verksamheten. Bageriet arbetar även med att minska sitt matsvinn, något som har skyddat verksamheten från prischocken på bland annat vete. Råvarorna står för 22 procent av omsättningen, vilket enligt Wennerström är lågt för ett hantverksbageri.

”Vi återvinner gårdagens bröd till grillmackor och kanter till ströbröd som vi använder i våra degar. Så vi är vana vid att jobba på det här sättet, och det är klart att det hjälpte oss när vi riktade om ljuset till elen.”

 

Sara Wennerström hoppas att bageriet kommer ta sig ur krisen som betydligt mer energieffektivt, och undersöker nu möjligheten att använda spillvärme från ugnarna för att få ”gratis” varmvatten och uppvärmning till restaurangen.

”Antingen kastar man in handduken eller så tar man tag i saker och ser det som en chans att bli bättre. Det är den vägen vi har valt, och jag kan nästan bli taggad av att fundera på vart det tar oss. Det finns väldigt mycket mer att göra, det vi har gjort hittills är bara början.”

Men investeringar kräver kapital. Tidigare i december meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att elstödet till företag får vänta.

”Vi hade lågt ställda förväntningar om att få hjälp, men visst vore det ett välkommet tillskott för oss även om det kommer senare, så att vi kan göra investeringar som möjliggör att vi kan spara mer el framöver”, säger Sara Wennerström.

 

Hur ser du på framtiden?
”Med den personalstyrkan vi är nu, och om jag jobbar som jag gör, så klarar vi oss bra. Jag tror också att vi tar oss igenom konjunkturen, för det finns annat våra kunder drar ner på i stället. Så jag ser ganska ljust på framtiden trots allt. Det är väl så att om man tror att det går så har man större chans att klara det.”

Men än är inget säkert. En stor del av vintern ligger fortfarande framför oss ytterligare en kärnreaktor ska stängas ner i flera dagar och elpriserna i södra Sverige väntas klättra till så höga höjder att bageriet kan behöva hålla stängt vissa dagar. Inte ens på natten är elen billig. 

Sara Wennerström utesluter inte att 280 kronor snart kan bli ett verkligt pris på kanelbullar, men den kalkylen får någon annan snart göra. Vid årsskiftet lämnar hon över vd-rollen till 26-åriga Nelli Amnebjer efter många års hårt arbete. 

”Jag vill tillbaka till varför jag startade bageriet. Att få jobba mer med hantverket, och inte så mycket med administration.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera