ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så kan svenskt jordbruk bli klimatneutralt år 2050

  • Foto: okänd,

De svenska skördarna kan öka med 50 procent till år 2050 samtidigt som det svenska jordbruket sänker sin klimatpåverkan så att den ligger i linje med Parisavtalet.

Det hävdar Lantmännen i den nya rapporten ”Framtidens jordbruk”. I rapporten konstaterar Lantmännen också att Sverige har 30 skördar på sig att nå ett klimatneutralt jordbruk. Enligt Lantmännens nya klimatmål ska klimatpåverkan från organisationens medlemmar halveras vart tionde år fram till 2050.

Lantmännen anser att Sverige redan i dag har ett av världens mest hållbara jordbruk. Men för att nå Parisavtalets mål krävs det enligt rapportförfattarna mer arbete. I den nya rapporten har Lantmännen identifierat elva områden som viktiga för att nå ett hållbart jordbruk, till exempel precisionsodling, digitaliserar, växtförädling och fossilfria bränslen.

”Våra resultat visar att omställningen är möjlig, men det kommer att krävas en rad åtgärder och mer samarbete. Lantmännen och våra medlemmar, 25 000 svenska lantbrukare, fortsätter att driva på utvecklingen av det svenska jordbruket, men vi kommer inte på egen hand att kunna utveckla alla lösningar”, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, i en kommentar.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer