1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så kan privata investeringar finansiera biologisk mångfald

En ny bok förklarar för beslutsfattare hur en privat marknad kan byggas upp för att öka biologisk mångfald och ekosystemtjänster, på samma sätt som för klimatet. Boken ska hjälpa beslutsfattare att ta fram fungerande riktlinjer på Cop 15 om biologisk mångfald i Kina.

Inför partsmötet om biologisk mångfald som ska hållas i Kina i år, Cop 15, lanseras i dag en lättläst bok för beslutsfattare om hur en global marknad kan byggas upp för den biologiska mångfalden på samma sätt som för klimatet.

Boken publiceras av den brittiska organisationen Global Canopy, som står bakom initiativet att ta fram ett redovisningsramverk för naturrelaterade finansiella risker. Organisationen har också gjort sig känd för lättlästa böcker som hjälper beslutsfattare att sätta sig in i en fråga inför viktiga FN-möten. 

Enligt John Tobin-de la Puente, medredaktör och professor vid Cornell University i USA, behövs boken för att få beslutsfattare att se möjligheterna när det gäller privat finansiering av biologisk mångfald, eftersom enbart nationella budgetar inte kommer att räcka till för att möta behoven.

”De behöver förstå att det finns nya och potentiellt stora källor till finansiering av biologisk mångfald som de kanske inte tänker på. Det behöver de föra in i avtalet om biologisk mångfald när vi är i Kina. Det är helt avgörande för att vi ska nå det globala samhällets mål om biologisk mångfald för perioden 2021–2030”, säger John Tobin till Aktuell Hållbarhet.

I boken ges en rad exempel på privat finansiering av både minskad negativ och ökad positiv naturpåverkan.

”Det finns exempel i hela skalan från gröna obligationer med låg risk till privata kapitalinvesteringar med mycket hög risk”, säger John Tobin.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?