Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så kan privata investeringar finansiera biologisk mångfald

En ny bok förklarar för beslutsfattare hur en privat marknad kan byggas upp för att öka biologisk mångfald och ekosystemtjänster, på samma sätt som för klimatet. Boken ska hjälpa beslutsfattare att ta fram fungerande riktlinjer på Cop 15 om biologisk mångfald i Kina.

Inför partsmötet om biologisk mångfald som ska hållas i Kina i år, Cop 15, lanseras i dag en lättläst bok för beslutsfattare om hur en global marknad kan byggas upp för den biologiska mångfalden på samma sätt som för klimatet.

Boken publiceras av den brittiska organisationen Global Canopy, som står bakom initiativet att ta fram ett redovisningsramverk för naturrelaterade finansiella risker. Organisationen har också gjort sig känd för lättlästa böcker som hjälper beslutsfattare att sätta sig in i en fråga inför viktiga FN-möten. 

Enligt John Tobin-de la Puente, medredaktör och professor vid Cornell University i USA, behövs boken för att få beslutsfattare att se möjligheterna när det gäller privat finansiering av biologisk mångfald, eftersom enbart nationella budgetar inte kommer att räcka till för att möta behoven.

”De behöver förstå att det finns nya och potentiellt stora källor till finansiering av biologisk mångfald som de kanske inte tänker på. Det behöver de föra in i avtalet om biologisk mångfald när vi är i Kina. Det är helt avgörande för att vi ska nå det globala samhällets mål om biologisk mångfald för perioden 2021–2030”, säger John Tobin till Aktuell Hållbarhet.

I boken ges en rad exempel på privat finansiering av både minskad negativ och ökad positiv naturpåverkan.

”Det finns exempel i hela skalan från gröna obligationer med låg risk till privata kapitalinvesteringar med mycket hög risk”, säger John Tobin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?