ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så hotar korruption Agenda 2030

  • Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Korruption i världens länder är ett hinder för att uppnå samtliga mål inom Agenda 2030. 

Det menar Institutet Mot Mutor, IMM, som i en ny sammanställning belyser korruptionsriskerna för respektive mål. Bland annat lyfts snedvriden fördelning av mat och land, ökning av miljöfarliga utsläpp, ökad antibiotikaanvändning och tjuvjakt fram som exempel på korruptionseffekter.

”Korruptionsbekämpning kan inte betraktas som enbart ett delmål i hållbarhetsagendan utan en fundamental komponent för att de önskade resultaten ska bli verklighet. Vi vill idag bidra med kunskap kring hur korruption negativt påverkar vart och ett av de globala hållbarhetsmålen”, säger IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén i en kommentar.

Frågan om att minska korruptionen finns med som ett delmål, 16.5, i Agenda 2030 och flera aktörer har tidigare hävdat att det borde vara ett eget mål. 

Globalt beräknas årligen 35 000 miljarder kronor gå förlorat till följd av korruption. Av IMM:s nya sammanställning framgår att korruption bland annat motverkar mål 15, ekosystem och biologisk mångfald, genom att bidra till skogsskövling och ökenspridning. Dessutom motverkas mål 12, hållbar konsumtion och produktion, då korruption i leverantörskedjan är förknippat med överträdelser mot mänskliga rättigheter.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer