Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Så hotar korruption Agenda 2030

Korruption i världens länder är ett hinder för att uppnå samtliga mål inom Agenda 2030. 

Foto:Andrey Popov/Mostphotos

Det menar Institutet Mot Mutor, IMM, som i en ny sammanställning belyser korruptionsriskerna för respektive mål. Bland annat lyfts snedvriden fördelning av mat och land, ökning av miljöfarliga utsläpp, ökad antibiotikaanvändning och tjuvjakt fram som exempel på korruptionseffekter.

”Korruptionsbekämpning kan inte betraktas som enbart ett delmål i hållbarhetsagendan utan en fundamental komponent för att de önskade resultaten ska bli verklighet. Vi vill idag bidra med kunskap kring hur korruption negativt påverkar vart och ett av de globala hållbarhetsmålen”, säger IMM:s generalsekreterare Natali Engstam Phalén i en kommentar.

Frågan om att minska korruptionen finns med som ett delmål, 16.5, i Agenda 2030 och flera aktörer har tidigare hävdat att det borde vara ett eget mål. 

Globalt beräknas årligen 35 000 miljarder kronor gå förlorat till följd av korruption. Av IMM:s nya sammanställning framgår att korruption bland annat motverkar mål 15, ekosystem och biologisk mångfald, genom att bidra till skogsskövling och ökenspridning. Dessutom motverkas mål 12, hållbar konsumtion och produktion, då korruption i leverantörskedjan är förknippat med överträdelser mot mänskliga rättigheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?