Anställda på Naturvårdsverket har muntligen och via mejl uppmanats att inte prata med journalister om effekterna av regeringens budget. Uppmaningen ska enligt skriftlig dokumentation och ett flertal anställda komma från högsta ort.
”Ledningen har bestämt att vi inte ska ställa upp på intervjuer i den här typen av frågor under den närmaste tiden”, skrev en mellanchef till sina anställda samma dag som regeringen presenterade sin budget.
Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke bryter formuleringarna i mejlet mot grundlagen, i synnerhet det skydd om meddelarfrihet som myndighetens anställda har.
Naturvårdsverket ligger under miljödepartementet och Di har bett klimat- och miljöminister Romina Pourmokhari (L) om en kommentar. Hennes pressekreterare Niki Westerberg svarar kort per mejl att Naturvårdsverket ”måste förhålla sig till gällande lagar och förordningar när verket bedriver sin verksamhet”.
”Frågor om hur Naturvårdsverket internt har kommunicerat får du ställa till myndigheten, eftersom det handlar om myndighetsinterna frågor”, skriver hon sedan.
Anna-Caren Sätherberg, gruppledare för Socialdemokraterna i miljö- och jordbruksutskottet, tar desto hårdare på uppgifterna i Di:s artikel. Hon kräver nu att regeringen går till botten med uppgifterna från Naturvårdsverket.
”Det är oerhört allvarliga uppgifter. Meddelarfriheten är en grundbult i den svenska demokratin och jag förutsätter att regeringen går till botten med detta. Jag har full förståelse för att anställda på Naturvårdsverket är oroliga över Sveriges nya inriktning i miljö-och klimatpolitiken, med kraftigt sänkta ambitioner och åtgärder som enligt regeringens egna beräkningar kommer öka att utsläppen.”
Även Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, ser allvarligt på uppgifterna från Naturvårdsverket.
”Det är mycket allvarligt om medarbetare på Naturvårdsverket uppfattar det som att de inte ska tala med journalister. Att media får opartisk information och beräkningar på vad politiska förslag, i synnerhet från regeringen, får för konsekvenser är avgörande för att kunna utkräva ansvar i en demokrati”, skriver han i ett mejl.
Rickard Nordin menar också att det är kontraproduktivt att anställda säger sig ha blivit uppmanade att inte tala med journalister för att inte uppfattas ha en agenda.
”Det i sig är i högsta grad att ha och driva en agenda”, menar han.
Han poängterar att myndigheter ska vara oberoende och svara sakligt när allmänhet och journalister frågar vilka konsekvenser olika förslag får.
”Det förväntar jag mig att Naturvårdsverkets ledning kommer klargöra och regeringen kommer tillse, annars kommer vi i riksdagen behöva kalla både generaldirektör och ansvarig minister till utskottet för ställas till svars.”
Martin Kinninen, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, skriver kort i en kommentar till Di att det är ”viktigt att myndigheter uppfattas som neutrala”.
”Hur myndigheten väljer att kommunicera om detta till de anställda har jag inga vidare kommentarer till.”
Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, väljer att formulera sig kort.
”Vi vill inte recensera Naturvårdsverkets hantering av sin kommunikation, men det är givetvis viktigt att offentligt anställdas yttrandefrihet och meddelarfrihet garanteras”, skriver hon i en kommentar.
LÄS MER: Anställda på Naturvårdsverket uppmanades att nobba intervjuer i media