1515
Annons

Rymdbolaget vill övervaka leverantörer med satellitteknik

Nu är det slutspelat för underleverantörer som förgiftar vattendrag och driver bort lokalbefolkningar. Det hoppas företaget Globaltrust som säljer avancerade analyser av satellitbilder. Bolaget har nyligen värvat Boliden som kund, och nu hoppas vd Richard Hilton att även klädjättarna ska nappa.

”Många textiltillverkare släpper ut restprodukter fulla av färgämnen rakt ut i vattendrag. Vi kan enkelt se när floderna helt ändrar färg”, säger han.

Med analys av satellitbilder vill Richard Hilton, vd för Globaltrust, förenkla företagens möjligheter att kontrollera både sina egna och underleverantörers anläggningar.
Med analys av satellitbilder vill Richard Hilton, vd för Globaltrust, förenkla företagens möjligheter att kontrollera både sina egna och underleverantörers anläggningar.
En av Globaltrusts kunder är Boliden. Här analyseras partiklar över bolagets batteriåtervinning i Landskrona, där de röda fälten visar var partiklarna finns nästan hela tiden medan de blå fälten visar var det finns partiklar mer sällan.
En av Globaltrusts kunder är Boliden. Här analyseras partiklar över bolagets batteriåtervinning i Landskrona, där de röda fälten visar var partiklarna finns nästan hela tiden medan de blå fälten visar var det finns partiklar mer sällan.
Sara Olsson är hållbarhetschef på Boliden. Hon hoppas att tekniken på sikt ska kunna användas för att se att de gruvor som bolagen köper metaller ifrån inte får negativa konsekvenser i form av till exempel förorenat vatten.
Sara Olsson är hållbarhetschef på Boliden. Hon hoppas att tekniken på sikt ska kunna användas för att se att de gruvor som bolagen köper metaller ifrån inte får negativa konsekvenser i form av till exempel förorenat vatten.

Många företag satsar stort på sitt hållbarhetsarbete, men underleverantörerna är ofta en blind fläck. Det hoppas Globaltrust kunna åtgärda med avancerad dataanalys av satellitbilder.

Bolagets teknik gör det möjligt att komma åt tidigare otillgängliga platser. Dessutom går det att undersöka hur ett område förändrats över tid, eftersom det finns satellitbilder sedan tidigt 1970-tal. Förhoppningen är att tekniken ska förenkla bolagens kontroll över värdekedjan.

”Företag skickar såklart kontrollanter för att hålla koll på sina leverantörer, men det är inte säkert att de får se sanningen. Med det här verktyget får de tydliga bevis på om en leverantör till exempel hugger ner regnskog i strid med en policy”, säger bolagets vd Richard Hilton.

Han har själv en master i rymdteknik och arbetade under många år på Airbus rymdavdelning, innan han tog klivet över till ett innovationscenter som stöttar den växande rymdsektorn i Storbritannien. Tillslut startade han själv bolaget Globaltrust med en kollega. Nu ägs det till 80 procent av det statliga svenska rymdföretaget Swedish Space Corporation och resterande del av de två brittiska grundarna.

Ett av företagen som nappat på Globaltrusts teknik är Boliden BOL +3,86% Dagens utveckling . Omkring hälften av metalljättens råmaterial köps in från ett tjugotal externa leverantörer. Sara Olsson, hållbarhetschef på Boliden, tror att Globaltrusts tjänster kan bli ett komplement för att säkerställa att underleverantörerna lever upp till både miljökrav och mänskliga rättigheter.

”Vi kan se hur en gruvas aktiviteter påverkar det lokala samhället och infrastrukturen, som i sin tur kan påverka mänskliga rättigheter. Det gäller både riskfaktorer, som gör att människor behöver evakueras, och positiva effekter som att bolaget byggt en skola eller borrat en ny vattenbrunn”, säger hon.

Det handlar alltså om faktorer som går att identifiera på en bild. För att däremot upptäcka om lokalbefolkningen utsätts för andra kränkningar eller arbetar för slavlöner krävs andra metoder. Men Sara Olsson tror att satellitbilderna ändå kan ge en fingervisning om läget. 

”Om det handlar om en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter finns det med största sannolikhet andra problem som vi kan se tecken på, som vi kan identifiera med tekniken”, säger hon.

Genom analysen går det också att få bevis för att en leverantör till exempel avverkar skog i strid med överenskommelser. På bilden avverkad regnskog i Amazonas.
Genom analysen går det också att få bevis för att en leverantör till exempel avverkar skog i strid med överenskommelser. På bilden avverkad regnskog i Amazonas.Foto:TT

Riktigt så långt har samarbetet mellan Globaltrust och Boliden ännu inte kommit, men båda parter hoppas nå dit inom kort. Inledningsvis testas tekniken på Bolidens batteriåtervinningsanläggning i Landskrona, för att lokalisera och minska kringflygande damm.

”Idag har vi ett antal utplacerade mätstationer där man samlar damm för att kontrollera hur mycket stoft som faller ner med regelbundna intervall. Med satellitbilderna får vi ett bra komplement som ger oss större möjlighet att spåra källan och identifiera hur långt och i vilken riktning partiklarna kan spridas så att vi kan sätta in rätt åtgärder. Och sedan bättre utvärdera åtgärderna”, säger Sara Olsson.

Enligt Globaltrust har också livsmedelsbranschen visat intresse för tekniken. De ser möjligheter att till exempel kunna erbjuda brasilianskt kött utan att bidra till avskogning. Även aktörer inom klädindustrin, vars föroreningar är lätta att identifiera genom missfärgade vattendrag, död vegetation och kraftig algtillväxt, har varit positiva. Nu hoppas Richard Hilton på fler kunder när bolag börjar mäta sin påverkan på biologisk mångfald på riktigt.

”Det kommer att komma nya regler som bolag måste förhålla sig till, där de behöver rapportera sådant de inte behövt tänka på tidigare. Det innebär en möjlighet för oss som startup att erbjuda lösningar.”

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera